Sršeni stanovalcem ne dajo miru, nasvet pristojnih pa: Počakajte na zimo

Svet 07. Sep 202312:24 2 komentarja
Sršeni, gnezdo
Foto: PROFIMEDIA

Stanovalci enega od naselij na Reki na Hrvaškem se borijo s sršeni. Čeprav so domačini pristojne službe opozorili na nevarnost, pa te ne morejo ukrepati. Kot razlog navajajo nedostopnost gnezda. Tamkajšnjim domačinom so zato svetovali, naj potrpijo do hladnejših mesecev. "Absurdno je, da te izjemno nevarne situacije ni mogoče rešiti in da podjetje, ki opravlja tovrstna dela, nima potrebne opreme," je opozoril eden od stanovalcev.

Na Reki, natančneje v naselju Srdoči, se tamkajšnji stanovalci borijo z gnezdom sršenov. Kot je za medij Novi list pojasnil domačin Marko Sokol, so na enem od tamkajšnjih objektov opazili gnezdo sršenov.

Ti pogosto priletijo tudi v njegovo stanovanje. Ker je njegova žena alergična na pike in sta starša enomesečnega dojenčka, imata večino časa zaprta okna. “Zaradi strahu že en mesec živimo v zaprtem prostoru s klimatsko napravo, saj imamo takoj, ko odpremo vrata ali okna, polno stanovanje sršenov. Nismo edini, v naši in sosednji stavbi je namreč ogromno stanovalcev, ki se vsak dan borijo z njimi,” je pojasnil.

Čeprav so se stanovalci obrnili na pristojne službe, rešitve očitno ni na vidiku. Težavo naj bi namreč predstavljala nedostopnost lokacije gnezda. Iz podjetja Dezinsekcija Rijeka so sporočili, da so odstranili osje gnezdo, do sršenjega pa ne morejo dostopati, zato kot edino rešitev za stanovalce predlagajo, naj počakajo do hladnejših dni, ko se bo njihova dejavnost ustavila, poroča Novi list.

“Naši zaposleni so obiskali teren in si ogledali objekt. Locirali so osje gnezdo in ga odstranili. Locirali so tudi sršenje gnezdo, ki pa ga zaradi nedostopnosti niso mogli zatreti. Za uspešno zatiranje je namreč gnezdo treba obdelati z raztopino insekticida in ga nato mehansko odstraniti. Omenjeno sršenje gnezdo je pod streho in zaradi višine nedostopno. Ker je na hrbtni strani objekta, pa do njega ne bi bilo mogoče dostopati niti z dvižno košaro,” so pojasnili na dezinsekciji. Kot so še dodali, naj bi zaposleni predstavniku stanovalcev pojasnil, zakaj gnezda ni mogoče odstraniti, in ob tem še razložil, da so sršeni aktivni podnevi in ponoči v toplejšem delu leta, torej od junija do septembra. “Pričakovati je, da se bo s prihodom hladnejših dni njihova aktivnost zmanjšala in sčasoma tudi ustavila,” so še poudarili v podjetju.

Stanovalcu Sokolu se zdijo razmere nevarne in absurdne, ker podjetje, ki opravlja takšna dela, nima dovolj velike lestve in potrebne mehanizacije. “Ne gre za stolpnico, ampak navadno trinadstropno zgradbo, zato nedostopnost lokacije ne more biti opravičilo. Na koncu je breme ostalo na stanovalcih, da sami poiščemo strokovnjake s potrebno opremo in znanjem, saj so reška podjetja in službe, pristojne za reševanje takšnih okoliščin, zatajili,” je zaključil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje