Štajerski deželni glavar podal odstop

Svet 03. Jun 202216:46 0 komentarjev
Hermann Schützenhöfer
PROFIMEDIA

Štajerski deželni glavar Hermann Schützenhöfer je danes po več kot 50-letni politični karieri napovedal svoj odstop. Položaj naj bi zapustil čez slab mesec dni. Pričakuje se, da bo za novega deželnega glavarja imenovan njegov strankarski kolega v ljudski stranki (ÖVP) Christoper Drexler.

V svojem govoru je Schützenhöfer dejal, da se od politike poslavlja s težkim srcem, vendar s čisto vestjo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Formalno naj bi do menjave položajev z Drexlerjem prišlo 5. julija, ko bo naslednje zasedanje deželnega parlamenta.

Med glavnimi dosežki njegove dolge politične kariere sta prestrukturiranje pokojninskega in plačnega sistema za državne uslužbence in preoblikovanje strukturne uprave na Štajerskem. Bil je tudi zagovornik istospolnih partnerstev.

Ob odstopu je dejal, da je zadovoljen z izbiro njegovega naslednika. Poudaril je, da prihodnost potrebuje moč, energijo in zagon, kar bo Drexler s seboj tudi prinesel, saj ima že 30 let izkušenj v državni politiki.

Schützenhöfer ima za seboj dolgo politično kariero. Leta 1970 je vstopil v politiko in postal direktor Štajerske mladinske stranke (JVP), leta 1976 pa predsednik JVP na Štajerskem.

Leta 2006 je na čelu ÖVP nasledil nekdanjo deželno glavarko Waltraud Klasnic, ki je zaradi volilnega poraza podala odstop. Takrat so namreč na štajerskih deželnih volitvah zmagali socialdemokrati (SPÖ). Tedanji volilni rezultat je bil zgodovinski poraz ÖVP, ki je deželo neprekinjeno vodila od leta 1945.

Hermann Schützenhöfer
PROFIMEDIA

Vodja SPÖ Franz Voves je takrat postal novi štajerski deželni glavar. Ob Vovesu pa je Schützenhöfer deset let deloval kot namestnik deželnega glavarja. Po deželnih volitvah leta 2015 pa sta tako SPÖ kot ÖVP dosegli slabe rezultate, zaradi česar je Voves odstopil.

Stranki sta po volitvah vseeno obnovili koalicijsko vlado, vendar je bilo med pogajanji nepričakovano dogovorjeno, da bo Schützenhöfer postal štajerski deželni glavar, čeprav je njegova stranka ÖVP dosegla slabši rezultat.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!