Stavke je konec, Zagreb spet čistijo. Smeti je pobiral tudi župan

Svet 26. Jan 202313:42 2 komentarja

Smeti, ki so v zadnjih nekaj dneh zaradi stavke komunalnih delavcev preplavile Zagreb, danes počasi izginjajo z ulic. Delavci so s tamkajšnjim županom Tomislavom Tomaševićem namreč dosegli dogovor o izpolnitvi stavkovnih zahtev, župan pa jim je za nekaj ur tudi pomagal pri pobiranju smeti.

V sredo posnete fotografije zagrebških ulic, na katerih so se kopičile smeti, so pokazale, kako nepogrešljivi so zares komunalni delavci. Ti so v Zagrebu namreč stavkali, zaradi česar je bila hrvaška prestolnica zadnjih nekaj dni polna smeti.

Preberite še: Smeti na vsakem koraku: tako je bil zjutraj videti Zagreb 

smeti v Zagrebu
Luka Stanzl/PIXSELL/BOBO

Danes pa je bil Zagreb že videti drugače. Stavko so delavci komunalnega podjetja Čistoća namreč prekinili, saj so se z zagrebškim županom Tomislavom Tomaševićem dogovorili o izpolnitvi določenih zahtev oziroma nadaljnjem pogajanju. Med enajstimi zahtevami je med drugim dvig osnovne plače za najmanj 12 odstotkov, 300 evrov stalnega dodatka in sistematizacija delovnih mest v 30 dneh.

Pet zahtev bo razrešenih takoj, o preostalih šestih pa se bosta pogajala uprava zagrebškega holdinga (ZGH), pod katerega sodi Čistoća, ter mesto Zagreb.

Tomašević pa je danes pozornost javnosti bolj kot z uspešnim pogajanjem vzbudil tako, da se je delavcem pridružil pri pobiranju smeti. Ob tem je pojasnil, da delavcem ne želi kazati, kako se dela, temveč se od njih učiti.

Na svojem Twitter profilu je zagrebški žpan zapisal še, da za stavkajoče ne bo nobenih sankcij, saj da je v tej situaciji ključno zaupanje, in prav tega si želi mesto Zagreb med komunalnimi delavci obnoviti.

Na ulice zaradi izredne odpovedi treh delavcev

Delavci so v ponedeljek odšli na ulice, ker je uprava komunalnega podjetja Čistoća izredno odpustila tri delavce. Ugotovila je namreč, da so v isti tovornjak razvrstili različne smeti. Pri tem so jih posnele kamere, posnetke pa je v začetku meseca objavila hrvaška javna televizija HRT.

Zaradi izrednih odpovedi so njihovi sodelavci začeli protestirati, odpuščeni pa so se nato vrnili na delovna mesta.

Povprečna plača komunalnega delavca po zadnjem povišanju plač znaša 990 evrov, za voznika smetarskega vozila pa 1240 evrov, je v torek za HRT pojasnil vodja Čistoće Davor Vić.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje