Steber sramote: odstranili kip, ki opominja na žrtve na Trgu nebeškega miru

N1 video 23. Dec 202108:04 > 09:08 1 komentar
odstranitev kipa
Tyrone Siu/REUTERS

Na univerzi v Hongkongu so odstranili slavni kip, ki opominja na pokol na Trgu nebeškega miru. Kip so odstranili v času, ko Peking vse bolj zatira politično nestrinjanje Hongkonga.

Na univerzi v Hongkongu so odstranili kip, ki opominja na pokol na Trgu nebeškega miru. Kitajske oblasti so leta 1989 pobile protestnike, ki so več mesecev zahtevali spremembe. Število žrtev ostaja neznano, po informacijah tedanjega britanskega veleposlanika v Pekingu Alana Donalda pa naj bi življenje izgubilo več kot 10.000 ljudi.

Kip, ki prikazuje desetine raztrganih in zvitih teles z zaskrbljenimi izrazi, je bil eden redkih preostalih javnih spomenikov na ta dogodek v Hongkongu. Po besedah kiparja Jensa Galschiota spominja “na sramotni dogodek, ki se nikoli ne sme ponoviti”. Pokol na Kitajskem velja za občutljivo temo, poroča BBC.

Odstranitev v času, ko Peking vse bolj zatira politično nestrinjanje

Kip so odstranili v času, ko Peking vse bolj zatira politično nestrinjanje Hongkonga. To mesto je bilo eno redkih krajev na Kitajskem, ki je dovoljeval javno obeleževanje protestov na Trgu nebeškega miru.

“Odločitev o kipu je temeljila na mnenju zunanjih pravnih strokovnjakov in oceni tveganja,” je po poročanju BBC zapisala univerza. Sodeč po izjavi, naj bi univerzo skrbele tudi varnostne težave zaradi krhkosti kipa. Kip, ki je bil razstavljen 24 let, bo univerza shranila, so sporočili.

odstranitev kipa
Tyrone Siu/REUTERS

Prvi znaki, da so kip odnesli, so se pojavili v sredo, ko so zaposleni na univerzi območje ogradili s plastično folijo. Čez noč so gradbeni delavci za plastičnimi pregradami osem metrov visok bakren kip razstavili. Novinarjem so varnostniki preprečili približevanje, skušali so tudi preprečiti snemanje. Novinarka BBC Grace Tsoi, ki je bila na prizorišču, je dejala, da je bilo slišati pokanje in vrtanje, a nihče ni mogel videti, kaj se dogaja.

Kipar Galschiot je odstranitev označil za “resnično brutalno”. Napovedal je, da bo razmislil o tožbi oblasti in zahtevi po odškodnini. “To je skulptura mrtvih in za spomin na umrle v Pekingu leta 1989. Ko jo uničiš na ta način, je to tako, kot da bi šel na pokopališče in uničil vse nagrobnike,” je povedal za BBC.

Zakaj je odstranitev kipa pomembna?

Kip je eden redkih preostalih vidnih javnih spomenikov na proteste in opomin na svobodnejšo preteklost Hongkonga, je za BBC povedal izredni profesor na univerzi v Singapurju Ian Chong. “Odstranitev je odvzela še eno javno osrednjo točko, ki je opominjala na pokol. Zdi se, da signalizira, da hongkonška in pekinška vlada ne bosta več tolerirali javnih prikazovanj spomina na 4. junij,” je dejal za BBC.

Odstranitev kipa je sledila slabo obiskanim parlamentarnim volitvam v Hongkongu, na katerih so zmagali Pekingu naklonjeni kandidati. Čas je po besedah Iana Chonga simboličen. Peking je lani uvedel tudi strog zakon o nacionalni varnosti, ki kriminalizira odcepitev, subverzijo, terorizem in dogovarjanje s tujimi silami. Aktivisti opozarjajo, da se zakon uporablja za zatiranje civilne družbe, zapornikov in omejevanje osnovnih svoboščin.

Lani oblasti prvič po 30 letih prepovedale budnico

Kitajske oblasti so 4. junija na protestih na Trgu nebeškega miru v Pekingu ubile miroljubne protestnike. Ti so pozivali k večji demokraciji, svobodi govora, ekonomski svobodi in opozorili na vse večjo korupcijo. Po večdnevnih protestih so oblasti razglasile vojno stanje, 4. junija pa je vojska streljala na protestnike.

Dogodek velja za politično zelo občutljivega. Oblasti prepovedujejo celo omenjanje dogodkov. Lani so oblasti v Hongkongu prvič po 30 letih prepovedale budnico, kot razlog so navajale omejitve zaradi covida-19. Aktivisti so lokalne uradnike obtožili, da so se uklonili pritiskom Pekinga in utišali prodemokratične težnje. Oktobra je bilo devet aktivistov obsojenih na od šest do devet mesecev zapora zaradi sodelovanja na budnici. Na začetku decembra je bil zaradi sodelovanja na budnici na 13 mesecev zapora obsojen tudi medijski tajkun Jimmy Lai, je pisal BBC.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje