Na volitvah v Hongkongu sodelovala manj kot tretjina upravičencev

Svet 19. Dec 202119:32 0 komentarjev
Tyrone Siu/REUTERS

Volitev v zakonodajni svet Hongkonga, na katerih so sicer lahko kandidirali le kandidati, ki jih vlada šteje za "domoljube", se je udeležilo rekordno malo volivcev. Na volišča jih je prišlo le okoli 1,3 milijona ali nekaj več kot 29 odstotkov volilnih upravičencev. Pred petimi leti jih glas oddalo še enkrat toliko.

Uradni rezultati naj bi bili sicer znani v ponedeljek, tik pred zaprtjem volišč ob 22.30 po lokalnem času (15.30 po srednjeevropskem času) pa so bili objavljeni podatki o volilni udeležbi. Ta je bila 29,3-odstotna, medtem ko se je volitev pred petimi leti udeležilo 58,3 odstotka od približno 4,5 milijona volilnih upravičencev. Že zdaj je jasno, da bo to najnižja volilna udeležba po predaji mesta Kitajski leta 1997.

Nizka udeležba je bila sicer pričakovana, glede na to da so nova pravila dodobra zvodenela pomen teh volitev. Svoje pa je dodalo še ustrahovanje opozicije.

Nova pravila so sicer drastično zmanjšala število neposredno izvoljenih sedežev in dovoljujejo Pekingu nadzor nad tem, kdo lahko kandidira. Tako so lahko nastopili le še Pekingu zvesti “patrioti”, medtem ko je bilo kandidatom iz prodemokratičnega tabora sodelovanje na volitvah praktično onemogočeno.

Neposredno bo izvoljenih le 20 od 90 sedežev v zakonodajnem telesu. Kar 40 sedežev bo izbral odbor, ki ga sestavlja 1500 zvestih privržencev Pekinga. Preostalih 30 bodo izbrali odbori, ki so zanesljivo naklonjeni Pekingu in zastopajo interesne skupine, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Volitve Hongkong Volitve Hongkong
Lam Yik/REUTERS
Volitve Hongkong Volitve Hongkong
Lam Yik/REUTERS
Volitve Hongkong Volitve Hongkong
Tyrone Siu/REUTERS

V Pekingu sicer v novem sistemu vidi način, kako izkoreniniti “protikitajske” elemente in vzpostaviti red v zakonodajnem telesu, ki bo zdaj “osvobojeno moteče opozicije”, še navaja AFP.

Gre sicer za prve volitve v skladu z novim političnim načrtom, ki ga je Kitajska uvedla v Hongkongu kot odgovor na množične prodemokratične proteste, ki so tam potekali pred dvema letoma.

Pred tem je Peking lani poleti za Hongkong uvedel strog zakon o nacionalni varnosti. V okviru tega zakona so obtožili že več kot 60 ljudi, med njimi vidnejše prodemokratične aktiviste. Večina jih čaka na sojenje v priporu. Mnogi pripadniki opozicije so se tudi umaknili iz politike ali pobegnili v tujino.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!