Šter: Kličejo nas svojci, kako bomo pomagali slovenskim državljanom v Ukrajini

Svet 24. Feb 202212:39 > 18:07
Andrej Šter
Borut Živulović/BOBO

V Ukrajini so vojne razmere, po podatkih vodje konzularne službe ministrstva za zunanje zadeve (MZZ) Andreja Štera je bilo v državi zjutraj med 60 in 70 slovenskih državljanov. MZZ slovenske državljane poziva, da čim hitreje zapustijo hitreje in varno zapustijo Ukrajino.

Zgodaj zjutraj so domačine v bližini Kijeva zbudile prve eksplozije, ki so jih sprožile ruske enote. Po podatkih vodje slovenske konzularne službe Andreja Štera je zjutraj v Ukrajini bilo med 60 in 70 slovenskih državljanov, po njegovi oceni zdaj še približno 10. “To so ljudje, ki so se tam nastanili, tam živijo, imajo družine in službe. To so taki primeri, ko ni najlažje oditi, saj se moraš odločiti, vzeti družino in oditi,” je povedal.

“Kličejo nas sorodniki, kako jim bomo pomagali”

Kličejo nas svojci, kako jim bomo pomagali, pravi, a ” žal v vojnih razmerah konzularna asistenca ni izvedljiva, prav tako niso izvedljivi evakuacijski konvoji,” razloži Šter. Ob tem doda, da so opozorilo, kako bo s konzularno asistenco v primeru vojaške agresije, izdali pred 14 dnevi. “Nekateri so šli, nekateri so ostali. Nikogar ne smemo obsojati, takšne odločitve so izjemno težke.” Konzularno poslovanje slovenskega veleposlaništva v Kijevu pa je do nadaljnjega ustavljeno, sporočajo z MZZ.

MZZ v teh razmerah slovenskim državljanom v Ukrajini lahko le svetuje, komunikacija je v Kijevu v popolni negotovosti. “Na pot naj se z avtomobilom odpravijo, le če so prepričani, da bodo varno prispeli do cilja.” Zračni promet je zaprt, vlaki vozijo brez voznih redov, cestni promet v prestolnici pa v kolapsu. Tisti, ki se bodo z vozilom odpravili na pot, naj zato računajo, da se “na cesti v eni uri premakneš za nekaj metrov,” torej se običajna šesturna pot lahko podaljša do trikrat, pove Šter. Če bodo vseeno šli na pot, naj si pripravijo zalogo goriva. “Računamo, da bo v naslednjih dneh prišlo do pomanjkanja teh dobrin.” Prav tako MZZ svetuje vsakemu, ki se odpravi iz svoje hiše, naj ima pri sebi veljaven osebni dokument. Tisti, ki bodo v Ukrajini ostali, pa naj si priskrbijo zadostno količino hrane in vode. “Gre za popolnoma nepredvidljive razmere, upamo, da se bo situacija umirila, a glede na trenutne dogodke, ne kaže prav dobro,” še doda Šter. Medtem MZZ slovenske državljane v Ukrajini poziva, naj čim hitreje varno zapustijo državo.