Število smrtnih žrtev silovitega neurja v Braziliji narašča

Svet 30. Maj 202211:07 0 komentarjev
Neurje in zemeljski plazovi v Braziliji
Reuters

Severovzhodni del Brazilije so prizadela silovita neurja, ki so terjala številne smrtne žrtve. Po zadnjih podatkih je življenje izgubilo najmanj 79 ljudi, več deset ljudi pa še vedno pogrešajo, zato bi se število umrlih lahko še povečalo. Najhuje je na območju mest Recife in Olinda v zvezni državi Pernambuco, kjer so se sprožili številni zemeljski plazovi.

Brazilske oblasti so zaradi obsežnih padavin, zemeljskih plazov in nastanka hudourniških rek, v kar 14 krajih v okolici pristaniškega mesta Recife, glavnega mesta zvezne države Pernambuco, razglasile izredne razmere. Čeprav so oblasti izdale opozorilo, da se bo obilno deževje nadaljevalo tudi danes, je več kot 1200 reševalcev s čolni in helikopterji nadaljevalo iskanje in reševanje pogrešanih oseb.  “Še vedno nimamo natančnega števila žrtev, vendar se bo iskanje nadaljevalo, dokler ne bomo lahko identificirali vseh pogrešanih,” je na novinarski konferenci dejal guverner Pernambuca Paulo Camara. Pri tem je dodal, da bodo regiji namenili približno 21 milijonov dolarjev pomoči, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Samo v noči s petka na soboto je glede na navedbe lokalnih oblasti v Recifeju zapadlo 236 milimetrov dežja. To je več kot 70 odstotkov povprečnih padavin v tem mestu za mesec maj. Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je že napovedal, da bo danes odpotoval v Recife.

Ekstremne vremenske razmere so v Braziliji povzročile že več smrtonosnih zemeljskih plazov in poplav. V zadnjem letu je zaradi močnih nalivov umrlo več sto Brazilcev, samo februarja pa je v mestu Petropolis umrlo več kot 230 ljudi.

Poplave in plazovi v Braziliji
Reuters

Strokovnjaki trdijo, da so se deževne sezone povečale zaradi cikličnega ohlajanja Tihega oceana in vpliva podnebnih sprememb. Globalno segrevanje povečuje nevarnost in intenzivnost poplav zaradi izrednih padavin, saj toplejše ozračje zadržuje več vode. Tveganje ob močnem deževju pa dodatno povečujeta topografija in slaba gradnja barakarskih naselji, ki so zgrajena na strmih območjih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!