Število smrtnih žrtev zaradi legionarske bolezni na Poljskem naraslo na 19

Svet 02. Sep 202321:55 0 komentarjev
rzeszow, poljska, legionela
Profimedia

V izbruhu legionarske bolezni v poljskem mestu Rzeszow in okolici je umrlo 19 oseb. Vsi so imeli tudi druge bolezni.

Na jugovzhodu Poljske se je z bakterijo legionela okužilo 160 oseb, od tega 107 v mestu Rzeszow, ostali v pa njegovi okolici. V izbruhu, ki so ga prvič zaznali prejšnji teden, je do zdaj umrlo 19 okuženih, vsi pa so imeli tudi druge, kronične bolezni, poročajo mediji.

Rzeszow ima nekaj manj kot 200.000 prebivalcev in leži 80 kilometrov od ukrajinske meje. Zato je središče za vojaško oskrbo Ukrajine, v njem pa je več ameriških vojakov.

Uradnega pojasnila za to, kako je bakterija legionela, ki povzroča bolezen, prišla v vodovodno omrežje v mestu Rzeszow in njegovi okolici, še vedno ni. 

“Nimamo nobenih informacij o tem, da bi šlo za sabotažo,” je za poljsko televizijo Polsat News pred nekaj dnevi povedal Stanislaw Zaryn, državni sekretar v kabinetu poljskega premierja, ki je pooblaščen za informacijsko varnost.

Do okužbe sicer ne pride s pitjem okužene vode, temveč z vdihavanjem drobnih kapljic, denimo iz klimatskih naprav, pri tuširanju ali splakovanju stranišča. Začetni simptomi so podobni tistim pri gripi, bolezen pa ni nalezljiva.

Za to resnejše pljučno obolenje, ki se zdravi s pomočjo antibiotikov, so še posebej dovzetni starejši od 50 let in tisti z oslabljenim imunskim sistemom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!