Stiska s časom vse večja, bo Zelenski zagotovil ameriški denar?

Svet 12. Dec 202318:15 > 23:01 4 komentarji
Volodimir Zelenski v Washingtonu
Foto: PROFIMEDIA

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je od ponedeljka v Washingtonu, današnji dan pa bo zanj ključen. V ameriško prestolnico je prišel po tem, ko so v ZDA začeli vzbujati dvom, da bo denarja za financiranje vojne v Ukrajini kaj kmalu zmanjkalo. Republikanci namreč nasprotujejo novemu okoli 56 milijard evrov vrednemu svežnju. Zelenski kljub mnogim interakcijam z novinarji zaenkrat sestankov še ne komentira.

Okoli 9. ure po lokalnem času (okoli 15. ure po našem času) je Volodimir Zelenski obiskal ameriški Kapitol. Že na začetku se ni odzival na vprašanja novinarjev. Zelenski si po poročanju BBC namreč ne želi obilice javnih nastopov, v katerih bi ZDA dajale načelno podporo Ukrajini – želi si predvsem rešitev, in to v obliki sprostitve financiranja. Tudi zato je večina današnjih srečanj potekala za zaprtimi vrati.

Bela hiša je pred obiskom sporočila, da je potovanje ukrajinskega predsednika v ZDA – gre za njegov tretji obisk od začetka vojne – ob pravem času. Predsednik ZDA Joe Biden si namreč prizadeva za odobritev paketa pomoči pred božičnimi prazniki, poroča britanski Guardian.

S težavami, ki jih v ZDA predstavlja podpora nadaljnjega financiranja vojne v Ukrajini, se še nadalje izkazuje, da “ZDA ne morejo več veljati za neskončen vir pomoči”, poroča BBC. Spomnimo, gre za 61 milijard dolarjev oziroma okoli 56 milijard evrov vreden paket pomoči. Ukrajina je od začetka vojne namreč že skoraj porabila 110 milijard dolarjev (102 milijardi evrov) pomoči, ki so jo ZDA zagotovile ob začetku vojne.

Volodimir Zelenski v Washingtonu Volodimir Zelenski v Washingtonu
Foto: PROFIMEDIA
Volodimir Zelenski v Washingtonu Volodimir Zelenski v Washingtonu
Foto: PROFIMEDIA
Volodimir Zelenski v Washingtonu Volodimir Zelenski v Washingtonu
Foto: PROFIMEDIA
Volodimir Zelenski v Washingtonu Volodimir Zelenski v Washingtonu
Foto: PROFIMEDIA
Volodimir Zelenski v Washingtonu Volodimir Zelenski v Washingtonu
Foto: PROFIMEDIA

Težava v ZDA je predvsem notranjepolitične narave. Senatni republikanci namreč blokirajo potrditev svežnja pomoči za Ukrajino, ob tem pa tudi za Izrael, Tajvan in varovanje južne meje, je poročala Slovenska tiskovna agencija (STA). Republikanci v zameno za popustitev zahtevajo popuščanje pri financiranju meje.

Bela hiša je sicer v nedeljo ponovno zagotovila “neomajno zavezanost” ZDA Ukrajini. Zelenski pa je v današnjem govoru na Nacionalni obrambni univerzi v Washingtonu dejal, da bi morebitna prekinitev pomoči koristila predvsem ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.

Časa za zagotovitev denarja vse manj

Stiska s časom se medtem vse bolj povečuje. Po eni strani Biden poroča, da bo denarja za financiranje zmanjkalo do konca leta, po drugi strani vse manj optimizma vliva dejstvo, da kongres konec tega tedna preneha z delom za letošnje leto.

Eden pomembnejših republikancev Lindsey Graham je za BBC povedal, da se po srečanju z Zelenskim “ni nič spremenilo”. “Občudujem ga, vendar nikakor ni spremenil mojega mnenja o tem, kaj moramo storiti,” je dejal.

Glavna današnja bitka Zelenskega sicer čaka v predstavniškem domu, kjer bo moral prepričati republikance, ki vodijo zbornico, predvsem predsednika Mika Johnsona, poroča BBC.

Kaj je Biden dejal Zelenskemu?

Po poročanju medijev sta Biden in Zelenski v Ovalni pisarni Bele hiše poudarila nujnost nadaljevanja ameriške pomoči Ukrajini, kar mora potrditi kongres, ki ga je Zelenski obiskal pred Belo hišo. Zelenski je Bidnu zagotovil, da Ukrajina lahko zmaga v vojni z Rusijo in omenil, da so porazili ruske sile na območju Črnega morja.

Biden mu je dejal, da naj ne izgubi upanja v ameriško pomoč ter dodal, da je tik pred obiskom odobril še 200 milijonov dolarjev pomoči iz že odobrenih sredstev.

“Smo na prelomnici. Kongres mora potrditi dodatno porabo za pomoč Ukrajini,” je dejal Biden. Opozoril je, da namerava ruski predsednik Vladimir Putin čez zimo bombardirati ukrajinsko električno omrežje. Zelenski je ob tem dejal, da si želi utrditi zračno obrambo. Voditelja sta se potem umaknila na pogovor, kasneje pa bosta imela še skupno novinarsko konferenco. (STA)

Mednarodni denarni sklad (IMF) je sicer, kot smo poročali, že v ponedeljek Ukrajini odobril dobrih 834 milijonov evrov posojila. Ukrajina naj bi prek tega sklada tako skupaj dobila že dobrih 14,4 milijarde evrov.

V raziskavi nemškega raziskovalnega inštituta za svetovno ekonomijo v Kielu, ki jo povzema BBC, so največ vojaške pomoči od začetka vojne do 31. oktobra letos Ukrajini namenile prav ZDA, in sicer 46,3 milijard dolarjev (43 milijarde evrov), sledita Nemčija (18,1 milijarde dolarjev oz. 16,8 milijarde evrov) in Združeno kraljestvo (6,9 milijarde dolarjev oz. 6,1 milijarde evrov).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje