Med pomembnim obiskom Zelenskega Ukrajina tarča obsežnega kibernetskega napada

Svet 12. Dec 202309:41 > 16:14 6 komentarjev
Volodimir Zelenski v Washingtomnu
Volodimir Zelenski v Washingtomnu (Foto: RPOFIMEDIA)

Mednarodni denarni sklad (IMF) je v ponedeljek Ukrajini odobril dodatnih 900 milijonov dolarjev (dobrih 834 milijonov evrov) posojila, denar pa bo porabljen za podporo državnemu proračunu. Sedež IMF je obiskal ukrajinski predsedniki Volodimir Zelenski, ki ga bo danes sprejel predsednik ZDA Joe Biden, srečal pa se bo tudi s kongresniki, ki še niso potrdili nove pomoči Ukrajini. Medtem so iz največjega ukrajinskega telekomunikacijskega podjetja Kyivstar sporočili, da je bilo podjetje tarča obsežnega kibernetskega napada.

Namen dogovora v okviru razširjenega sklada je podpreti gospodarsko in finančno stabilnost Ukrajine, ponovno vzpostaviti vzdržnost dolga in podpreti okrevanje Ukrajine na poti k pristopu k EU, so sporočili iz IMF.

Država naj bi prek omenjenega sklada dobila dostop do skupaj 15,6 milijarde dolarjev (dobrih 14,4 milijarde evrov), sicer pa je celoten sveženj mednarodne pomoči Ukrajini preko IMF vreden približno 115 milijard dolarjev (dobrih 106 milijard evrov).

“Ta program je ključnega pomena za ohranjanje makroekonomske in finančne stabilnosti ter podporo trenutnemu okrevanju,” je po srečanju z Volodimirjem Zelenskim dejala direktorica IMF Kristalina Georgieva. “Ta velika podpora je zelo pomembna za Ukrajino in ukrajinsko ljudstvo. V času vojne je varen finančni sistem ključnega pomena,” je dejal Zelenski.

Zelenski se je v ponedeljek med svojim tretjim obiskom v Washingtonu od začetka ruske invazije na Ukrajino februarja 2022 srečal tudi z ameriškim obrambnim ministrom Lloydom Austinom na Obrambni univerzi, kjer je v govoru obenem pozval ZDA, naj ne prekinejo pomoči njegovi državi, ker da bo to koristilo Rusiji.

Finska bo odprla dva mejna prehoda z Rusijo, je danes sporočil predsednik finske vlade Petteri Orpo. Pojasnil je, da bodo prehoda odprli v četrtek in dodal, da je vlada pripravljena ponovno zapreti vse mejne prehode z Rusijo, če se bo migracijski pritisk nadaljeval, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na Finskem se je namreč v zadnjih mesecih povečalo število prosilcev za azil, ki so brez vizuma v državo vstopili čez 1.340 kilometrov dolgo vzhodno mejo z Rusijo. Večina ljudi, ki je nezakonito prečkalo mejo, sicer prihaja z Bližnjega vzhoda in Afrike.

Ukrajina ponoči znova tarča ruskih napadov

Ukrajina je bila ponoči znova tarča ruskih napadov z raketami in brezpilotnimi letalniki. Dve manevrirni raketi je ukrajinska zračna obramba prestregla v regijah Zaporožje in Dnipropetrovsk. Nad različnimi predeli države pa je prestregla še devet od 15 ruskih dronov.

Rusija je v jutranjih urah obstreljevala tudi mesto Herson, kjer sta bili ranjeni dve osebi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je danes sporočil proruski guverner ukrajinske regije Zaporožje Jevgenij Balicki, pa ruske sile napredujejo v okolici vasi Novopokrovka v Zaporožju. “Naše enote so napredovale severovzhodno od Novopokrovke,” je zapisal na Telegramu in dodal, da so ruske sile utrdile svoje položaje.

O intenzivnih spopadih na jugu države je poročala tudi ukrajinska vojska. Navedla je, da so na območjih severno od Priutne in zahodno od Novopokrovke odbili tri ruske napade, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Novopokrovka sicer leži približno 20 kilometrov vzhodno od vasi Robotina, ki jo je Kijev ponovno zavzel poleti. Nove ruske pridobitve bi lahko ogrozile ukrajinski nadzor nad vasjo, saj ruske sile že nadzorujejo ozemlje zahodno, južno in vzhodno od vasi.

Kibernetski napad na ukrajinskega telekomunikacijskega velikana

Največje ukrajinsko telekomunikacijsko podjetje Kyivstar je bilo danes tarča obsežnega kibernetskega napada. Ukrajinska varnostna služba SBU je sprožila preiskavo napada in ocenila, da za njim najverjetneje stoji Rusija. Tudi podjetje Kyivstar, ki ima 24,3 milijona naročnikov, je za napad obtožilo Rusijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Smo v vojni, ki ne poteka samo na bojišču, ampak tudi v virtualnem prostoru, in žal smo zaradi te vojne bili prizadeti,” je dejal generalni direktor podjetja Kyivstar Oleksandr Komarov. Pojasnil je, da je bil namen napada predvsem čim večje uničenje infrastrukture za informacijsko tehnologijo. “Ta cilj so delno dosegli,” je dodal.

KIBERNETSKI NAPAD - UKRAJINA RUSIJA
Foto: PROFIMEDIA

Zaradi napada so bile onemogočene mobilne komunikacije in dostop do interneta, podatki potrošnikov pa niso bili ogroženi, je sporočilo podjetje. Tudi ukrajinski notranji minister Igor Klimenko je poročal o obsežnih motnjah v omrežju Kyivstar.

Motnje v omrežju so sicer prizadele več storitev in podjetij v državi. Oblasti v mestu Sumi so denimo opozorile, da sistem za opozarjanje na zračne napade začasno ne bo deloval. Tiskovni predstavnik banke PrivatBank Oleg Serga pa je sporočil, da je bilo moteno delovanje nekaterih storitev banke.

Tarča kibernetskega napada je bila tudi ena največjih ukrajinskih bank, Monobank. Kot je pojasnil soustanovitelj banke Oleg Gorokovski, je bil Monobank tarča napada za porazdeljeno zavrnitev storitve (DDoS). Dodal je, da je sedaj vse pod nadzorom.

Ukrajinska obveščevalna služba GUR je medtem danes sporočila, da jim je uspelo vdreti v ruski davčni sistem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje