Stoletje napačnega imenovanja svetega mesta Machu Picchu. Kako so mu rekli Inki?

Magazin 02. Apr 202217:29 > 04. Apr 2022 09:58 0 komentarjev
Machu Picchu
PROFIMEDIA

Eno najbolj znanih arheoloških najdišč na svetu v Peruju naj bi bilo že stoletje znano pod napačnim imenom. Simbol inkovskega imperija Machu Picchu naj bi starodavni Inki imenovali drugače, izhaja iz članka, objavljenega v znanstveni reviji Ñawpa Pacha: Journal of the Institute of Andean Studies.

Inki, ki so zgradili starodavno mesto, so ga najverjetneje imenovali Huayna Picchu. Beseda Huayna pomeni ‘nov ali mlad’, medtem ko Picchu pomeni ‘gorski vrh’, je pojasnila Emily Dean, profesorica antropologije na Univerzi v Utahu.

Naselbina Inkov naj bi bila zgrajena okoli leta 1420, in sicer kot posestvo za kraljeve Inke, ki so živeli v prestolnici inkovskega imperija Cuzcu. Ko so naselbino osvojili Španci, je bil Huayna Picchu popolnoma zapuščen. Čeprav so domačini vedeli za obstoj inkovske arhitekturne zapuščine, je ‘Izgubljeno mesto Inkov’ še dolga stoletja ostalo skrito globoko v Andih. Leta 1911 ga je ponovno odkril ameriški raziskovalec Hiram Bingham, ki je o tem napisal tudi knjigo in kraj postavil na zemljevid svetovnih znamenitosti.

Pomen naj bi se izgubil s prevodom

In ravno Bingham naj bi bil tisti, ki je kraju spremenil ime. Odločil se je, da bo starodavno mesto v svojih terenskih zapiskih pisal kot Machu Picchu, in sicer na podlagi podatkov, ki mu jih je posredoval njegov vodnik Melchor Arteaga, kmet, ki je živel na tem območju. Avtor poročila, profesor antropologije z univerze Illiniois v Chicagu Brian Bauer, pa je med raziskovanjem naselbine zdaj našel dokaze, da je bilo ime naselbine prvotno drugačno. Do podobnih spoznanj je prišel tudi Amado Gonzales, zgodovinar na ministrstvu za kulturo v Peruju. Skupaj z Bauerjem sta se tako odločila, da skupaj raziščeta pravo ime te zgodovinske zapuščine.

Najprej sta se lotila preučevanja zapiskov Binghama, v katerih je navajal, da ne ve, kako se imenujejo ruševine, ki jih je obiskal prvič. Bauer in Gonzales sta pregledala tudi vse zemljevide in atlase, narejene pred Binghamovim obiskom in po njem. Eden od pomembnejših dokumentov je bilo poročilo iz leta 1588, v katerem je navedeno, da staroselci regije Vilcabamba razmišljajo o vrnitvi v Huayna Picchu.

Napačno poimenovanje mesta niti ni tako presenetljivo, saj se številni arheologi, ki niso iz Peruja, niso potrudili pri raziskovanju imen in krajev, težavo pa je predstavljajo tudi nerazumevanje kečuanščine. “V širšem kontekstu to denimo izpodbija priljubljeno pripoved, da je Hiram Bingham odkril Machu Picchu,” je ob tem pojasnila Emily Dean, profesorica antropologije.

Kljub novemu odkritju ni verjetno, da bi Machu Picchu preimenovali. Perujci in tamkajšnja vlada so namreč sprejeli ime Machu Picchu, poleg tega pa so te predkolumbovske razvaline prav zaradi svojega imena postale priljubljena turistična točka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!