Stoltenberg: Okrepljene sile za hitro odzivanje leta 2023

Svet 29. Jun 202212:12 > 12:14 2 komentarja
jens stoltenberg
PROFIMEDIA

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg pričakuje, da bi okrepljene sile za hitro odzivanje lahko bile pripravljene leta 2023. Slovenija glede tega po besedah premierja Roberta Goloba še nima konkretnih načrtov.

Po tem ko je v ponedeljek generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg napovedal, da bo zavezništvo število svojih sil za hitro odzivanje povečalo na več kot 300.000, je danes izrazil še pričakovanje, da bi sile bile pripravljene za napotitev že prihodnje leto.

“Načrt je, da zdaj sprejmemo odločitev, nato bo sledila implementacija, pripravljene pa bodo prihodnje leto,” je glede povečanja števila sil za hitro odzivanje ob prihodu na drugi dan zasedanja voditeljev Nata v Madridu povedal Stoltenberg.

“Nameščene bodo v svojih državah, a bodo vseeno dodeljene določenim državam in ozemljem ter odgovorne za obrambo teh območij,” je pojasnil. Pri tem je omenil Nemčijo in načrte za zagotovitev bojne brigade za obrambo Litve. To je bil po njegovih besedah le eden od primerov krepitve vzhodnega krila Nata. “Tam bodo vojaki vadili, se učili sodelovati skupaj z domačimi silami. Tam pa bo nameščena tudi potrebna oprema, težko orožje, zaloge goriva in številne druge stvari, potrebne za delovanje v tej regiji,” je dodal.

Nemčija sicer že vodi bojno skupino Nata v Litvi, za katero je bilo sprva zagotovljenih 600 vojakov. Po ruskem napadu na Ukrajino pa je bila aktivirana okrepitev sil s topništvom in zračno obrambo, tako da je v Litvi trenutno več kot 1000 nemških vojakov. Natančne številke za načrtovano bojno brigado še ni. Običajno pa takšne brigade štejejo od 3000 do 5000 vojakov.

Slovenski premier Robert Golob je glede okrepitve odvračalne in obrambne drže zavezništva, v okviru katere se bo število sil za hitro odzivanje povečalo s 40.000 na več kot 300.000, povedal, da konkretnih zahtev do Slovenije še ni bilo. “Morda bo danes kaj novega na to temo,” je povedal ob prihodu na drugi dan zasedanja v Madridu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje