“Rusija nima pravice in ne more preprečiti vstopa Ukrajine v Nato”

Svet 06. Jun 202314:47 7 komentarjev
generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg
Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. (Foto: PROFIMEDIA)

Rusija nima pravice veta na odločitev o vstopu Ukrajine v zvezo Nato, je na današnjem vrhu devetih držav vzhodnega krila zavezništva v Bratislavi dejal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Ob tem je dejal, da si prizadeva za čimprejšnjo pridružitev Švedske, katere članstvo v Natu še vedno blokirata Turčija in Madžarska.

“Vse članice zveze Nato se strinjajo, da vrata za Ukrajino ostajajo odprta, da bo postala članica zavezništva in da Rusija pri tem nima pravice veta,” je dejal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Spregovoril je tudi o načrtih pred prihajajočim vrhom zavezništva, ki bo sredi julija potekal v litovski prestolnici Vilnius.

“Odločitve, ki jih bomo sprejeli na julijskem vrhu, bodo zelo pomembne. Svojo podporo Ukrajini bomo okrepili z večletnim paketom pomoči, da bi ji pomagali preiti iz sovjetske dobe na Natove standarde,” je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa dejal generalni sekretar Nata.

Stoltenberg je danes ponovil tudi, da si močno prizadeva za pridružitev Švedske. Temu je bil med drugim namenjen njegov nedavni obisk pri predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu v Turčiji, ki poleg Madžarske kot edina članica Nata še ni ratificirala švedskih pristopnih protokolov.

“Poleg tega bomo na julijskem vrhu z zavezo k novemu obrambnemu načrtu še bolj okrepili svoje delovanje. Dogovoriti se moramo tudi o močnejši zavezi za povečanje naložb v obrambo članic z najmanj dvema odstotkoma BDP,” je Stoltenberg še povedal na današnjem vrhu voditeljev devetih držav vzhodnega krila Nata.

Skupina devetih držav se je oblikovala leta 2015 kot odziv na rusko priključitev Krima, sestavljajo jo Slovaška, Estonija, Latvija, Litva, Poljska, Češka, Madžarska, Romunija in Bolgarija. Na današnjem vrhu v Bratislavi naj bi voditelji med drugim sprejeli izjavo o solidarnosti z Ukrajino.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje