Zelenski prepričan, da je čas, da Ukrajino povabijo v Nato

Svet 20. Apr 202311:32 > 15:06 6 komentarjev
Jens Stoltenberg in Volodimir Zelenski v Kijevu
PROFIMEDIA

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je danes nenapovedano obiskal Kijev, kjer se je srečal tudi s predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Kot je ta dejal, je že čas, da zaveznice Ukrajino povabijo v Nato. Stoltenberg je v Kijevu zatrdil, da bodo članice zavezništva o članstvu Ukrajine razpravljale na julijskem vrhu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ob nenapovedanem obisku generalnega sekretarja zveze Nato Jensa Stoltenberga v Kijevu dejal, da je zdaj čas, da v zavezništvo povabijo Ukrajino. Ob tem je Nato pozval, naj premaga odpor do pošiljanja nekaterih vrst orožja Kijevu, vključno z orožjem dolgega dosega in sodobnimi letali.

“Zdaj, ko večina ljudi v državah Nata in večina Ukrajincev podpira vstop naše države v zavezništvo, je čas za sprejetje ustrezne odločitve,” je na skupni novinarski konferenci z vodjo Nata dejal Zelenski, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ob tem je zavezništvo pozval, naj premaga zadržanost in odpor nekaterih držav do pošiljanja nekaterih vrst orožja Kijevu. “Na generalnega sekretarja sem se obrnil s prošnjo, naj nam pomaga premagati zadržanost partneric glede dobave določenega orožja, in sicer orožja dolgega dosega, sodobnega letalstva, artilerije, oklepnih vozil,” je naštel ukrajinski predsednik.

Stoltenberg nenapovedano obiskal Kijev Stoltenberg nenapovedano obiskal Kijev
Gleb Garanich/REUTERS
Stoltenberg nenapovedano obiskal Kijev Stoltenberg nenapovedano obiskal Kijev
Gleb Garanich/REUTERS
Stoltenberg nenapovedano obiskal Kijev Stoltenberg nenapovedano obiskal Kijev
Gleb Garanich/REUTERS

Stoltenberg je Zelenskemu zagotovil, da je prednostna naloga Nata zagotoviti Ukrajini zmago v vojni proti Rusiji in da bodo članice zavezništva o članstvu Ukrajine razpravljale na julijskem vrhu v litovski prestolnici Vilna. “Prihodnost Ukrajine je v evroatlantski družini, prihodnost Ukrajine je v Natu, s tem se strinjajo vsi zavezniki,” je zatrdil prvi mož zveze in dodal, da bo vprašanje članstva Ukrajine v Vilni “visoko na dnevnem redu”. To je bil prvi obisk Stoltenberga v Kijevu po začetku ruske invazije.

Medtem so iz Kremlja sporočili, da je preprečitev članstva Ukrajine v Natu še vedno eden od prednostnih ciljev invazije. “V nasprotnem primeru bo to predstavljalo resno nevarnost za našo državo, za njeno varnost,” je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, na svoji spletni strani poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Danska in Nizozemska bosta za Ukrajino kupili tanke

Medtem sta se Danska in Nizozemska dogovorili o skupnem nakupu 14 tankov leopard za Ukrajino, so poročili iz Koebenhavna. “Državi nameravata skupaj kupiti, obnoviti in podariti 14 tankov leopard Ukrajini,” je v izjavi zapisalo dansko obrambno ministrstvo. Z dobavo tankov bosta začeli v začetku prihodnjega leta, po ocenah pa bodo stroški, ki bodo enakomerno razdeljeni, znašali 165 milijonov evrov.

Nizozemska obrambna ministrica Kajsa Ollongren je v ločeni izjavi sporočila, da sta “ukrajinska in evropska varnost neločljivo povezani”.

Nemčija in Velika Britanija sta prejšnji mesec Ukrajini dobavili 18 sodobnih tankov leopard in 14 tankov challenger 2. Za dobavo bojnih tankov so pred tem v Kijevu dolgo prosili, vse dokler ni Nemčija konec januarja kot država proizvajalka sprejela odločitve, da bo Ukrajini dobavila dolgo želene leoparde in da to dovoljuje tudi drugim zaveznicam, ki te tanke imajo. Več držav je že napovedalo njihovo dobavo.

Spopadi v okolici Bahmuta se nadaljujejo

Rusko obrambno ministrstvo in zasebno vojaško podjetje Wagner sta sporočila, da ruske sile prevzemajo nadzor nad vse več območji v mestu Bahmut v regiji Doneck, kjer že mesece potekajo srditi boji, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Mesto, kjer je pred vojno živelo okoli 70.000 ljudi, je praktično ostalo brez civilnega prebivalstva.

“V okolici Bahmuta se nadaljujejo hudi spopadi,” je sporočil ukrajinski generalštab in zatrdil, da so ruske izgube tam zelo velike ter da ruskim silam primanjkuje streliva in morale. Po mnenju Kijeva je obramba Bahmuta ključnega pomena za preprečitev prodora ruskih sil v notranjost države.

Rusija je sicer v zadnjih 24 urah Ukrajino napadla z več kot dvema ducatoma iranskih dronov šahed, je zjutraj sporočil generalštab ukrajinske vojske. Dodali so, da je ukrajinska zračna obramba sestrelila 21 od 26 samomorilskih dronov. Napadena naj bi bila tudi Odesa, kjer naj bi nekaj dronov zadelo civilno infrastrukturo. O žrtvah niso poročali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje