Stoltenberg zadovoljen, da Švedska spreminja zakonodajo, ki moti Erdogana

Svet 13. Jun 202219:07 3 komentarji
Jens Stoltenberg
Yves Herman/REUTERS

Natov generalni sekretar Jens Stoltenberg je pozdravil napredek pri reševanju spora med Turčijo, Švedsko in Finsko, zaradi katerega Ankara grozi z vetom na včlanitev dveh nordijskih držav v Nato.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je na srečanju s švedsko premierko Magdaleno Andersson dejal, da je prišlo do napredka pri reševanju spora med Turčijo in novima kandidatkama za članstvo v zvezi, Finsko in Švedsko. Pri tem je pozdravil proces spreminjanja protiteroristične zakonodaje na Švedskem, poroča nemška tiskovna agencija dpa. “Pozdravljam dejstvo, da je Švedska že začela spreminjati svojo protiteroristično zakonodajo in da bo zagotovila, da bo pravni okvir za izvoz orožja odražal njen prihodnji status članice Nata z novimi obveznostmi do zaveznic. To sta dva pomembna koraka za odpravo pomislekov, ki jih je izrazila Turčija,” je dejal Stoltenberg.

Tudi švedska premierka je dejala, da se je švedska zakonodaja na področju boja proti terorizmu v zadnjih nekaj letih večkrat spremenila in zagotovila, da se bo prilagajala tudi v prihodnje. Pri tem je ponovila, da Švedska resno jemlje turške varnostne pomisleke, zlasti ko gre za boj proti terorizmu.

Že med nedeljskim obiskom Finske pa je Stoltenberg dejal, da so varnostni pomisleki Turčije, ki nasprotuje prošnjama Finske in Švedske za članstvo v Natu, legitimni, poroča Reuters. “Ne smemo pozabiti in moramo razumeti, da nobena zaveznica Nata ni utrpela več terorističnih napadov kot Turčija,” je poudaril.

Švedska in Finska sta maja vložili prošnjo za vstop v Nato. Začetek procesa njune pridružitve zavezništvu trenutno blokira Turčija, ki državama očita, da podpirata teroristične organizacije, kot je Kurdska delavska stranka (PKK) v Turčiji. Kljub turški blokadi je Stoltenberg dejal, da je Švedska že samo z odločitvijo za vstop v Nato varnejša kot prej. “Če bi bila Švedska napadena, se mi zdi nepredstavljivo, da se zavezniki Nata ne bi odzvali. Z varnostnega vidika je torej Švedska zdaj v boljšem položaju, kot je bila pred vložitvijo prošnje,” je še dodal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje