Stopnjevanje napetosti: v bližini Tajvana opazili več kitajskih letal in ladij

Svet 21. Mar 202414:07 0 komentarjev
Tajvan, vojaško plovilo
PROFIMEDIA

Tajvanske oborožene sile so v bližini Tajvana opazile več deset kitajskih vojaških letal. Samo v zadnjih 24 urah je Kitajska namreč poslala najmanj 32 vojaških letal, obenem pa so pri tajvanskem obrambnem ministrstvu pred obalo otoka opazili še pet kitajskih vojaških ladij. Najmanj 20 letal je prečkalo neuradno sredinsko mejo v Tajvanski ožini.

V bližini Tajvana so tamkajšnje oborožene sile opazile 32 vojaških letal, prav tako pa so pred obalo otoka opazile še pet kitajskih vojaških ladij.

Tajvanske oborožene sile so nadzorovale situacijo, pri čemer so aktivirale svoja letala, ladje in obalni raketni sistem, poroča francoska tiskovna agencija AFP. To je največje število kitajskih letal v več kot mesecu dni, po 33 letal v 24 urah so med drugim opazili še konec januarja in začetek februarja.

Peking pri politiki glede Tajvana sledi načelu ene Kitajske in ni nikoli izključil možnosti uporabe sile za ponovno združitev otoka s celinsko Kitajsko. V zadnjih letih je okrepil vojaško prisotnost na območju okoli Tajvana, kamor redno pošilja letala in plovila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!