Strah, da bo v primeru izraelske kopenske ofenzive še na tisoče žrtev

Svet 28. Okt 202317:04 0 komentarjev
gaza
Foto: Ibraheem Abu Mustafa/REUTERS

Visoki komisar Združenih narodov za človekove pravice Volker Türk je posvaril, da bi v primeru izraelske kopenske ofenzive na območju Gaze lahko umrlo še več tisoč ljudi. Oblasti v Gazi, kjer vlada gibanje Hamas, navajajo, da je v bombardiranju doslej življenje izgubilo že 7703 ljudi, od tega več kot 3500 otrok.

“Glede na način, na katerega so bile doslej izpeljane vojaške operacije, v kontekstu 56 let stare okupacije, svarim pred potencialno katastrofalnimi posledicami obsežnih kopenskih operacij v Gazi in pred možnostjo, da umre še več tisoč civilistov,” je danes sporočil Türk.

Obsodil je tudi prekinitev internetnih in telekomunikacijskih povezav, s katero se od petka sooča Gaza. “Da je žalost in trpljenje civilistov še večje, so zaradi izraelskih napadov na telekomunikacijsko napeljavo in posledičnega odklopa spleta prebivalci Gaze ostali brez možnosti, da bi izvedeli, kaj se dogaja v Gazi, in odrezani od preostalega sveta,” je opozoril.

Kot je navedel, reševalna vozila in ekipe civilne zaščite ne morejo več locirati poškodovanih in tisoče ljudi, ki naj bi bili ujeti pod ruševinami. “Ko se te sovražnosti končajo, se bodo preživeli soočili z ruševinami svojih domov in grobovi svojih družinskih članov,” je dejal in vpletene pozval, naj storijo vse v svoji moči, da umirijo konflikt.

Izraelska vojska danes nadaljuje obstreljevanje Gaze, potem ko so bile že ponoči na območju uničene številne stavbe. Šlo naj za najsilovitejše bombardiranje območja od vnovičnega izbruha nasilja, ki obenem sovpada s kopenskimi operacijami, ki jih na območju Gaze izvaja izraelska vojska.

Izrael je povračilne napade na območje sprožil po napadu pripadnikov Hamasa 7. oktobra, v katerih je bilo ubitih 1400 ljudi, večinoma civilistov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!