Strelcu na Floridi za umor 17 ljudi namesto smrtne kazni dosodili dosmrtni zapor

Svet 13. Okt 202219:54 0 komentarjev
Nikolas Cruz
PROFIMEDIA

Porota na Floridi je zavrnila smrtno kazen za 24-letnega Nikolasa Cruza, ki je na svoji nekdanji srednji šoli na Floridi ustrelil in ubil 17 ljudi, in se namesto tega odločila za dosmrtni zapor brez možnosti pogojnega izpusta.

Cruz je februarja 2018 na srednji šoli v Parklandu na Floridi ubil 14 dijakov in tri odrasle. Tožilstvo je zanj zahtevalo smrtno kazen, čeprav je zločine priznal. Za smrtno kazen bi moralo biti vseh 12 porotnikov, le en glas proti pa pomeni, da se kazen spremeni v dosmrtni zapor.

Glavni tožilec Michael Satz je dejal, da je Cruz načrtoval in izvedel sistematičen pokol, zato je primerna smrtna kazen. 80-letni Satz je nagovor poroti sklenil z branjem imen 17 umrlih ljudi.

Cruzova odvetnica: Bil je obsojen že v maternici

Cruzova odvetnica Melisa McNeill je porotnike pozvala, naj pokažejo sočutje. Povedala je, da je bil Cruz problematičen mladenič, ki se je rodil z motnjo, saj je njegova mati zlorabljala alkohol. Odraščal je v brezdomstvu, ob alkoholizmu, mamilih, mati pa ga je potem predala v posvojitev.

“Bil je obsojen že v maternici. Ali v civilizirani, humani družbi ubijamo možgansko poškodovane, duševno bolne, zlomljene ljudi?” je porotnike vprašala odvetnica.

Cruz je bil leta 2017 izključen iz srednje šole, 14. februarja 2018 pa je vstopil v poslopje s polavtomatsko puško in v devetih minutah pobil 17 ljudi, več kot deset pa ranil. S prizorišča zločina je pobegnil, vendar so ga kasneje ujeli.

Šolski pokol je na Floridi privedel do manjše zaostritve orožarske zakonodaje, potem ko je vzniknilo veliko protestno gibanje proti orožju, ki je zajelo celotne ZDA. Na zvezni ravni se ob močnem orožarskem lobiju ni zgodilo nič.

Sorodniki pobitih v Parklandu so od zvezne vlade v Washingtonu iztožili 127,5 milijona dolarjev odškodnine, ker FBI naj ne bi ustrezno ukrepal pred napadom, saj je imel informacije, da Cruz nekaj pripravlja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!