Strelski napad v tovarni v Marylandu zahteval tri življenja

Svet 10. Jun 202208:00 > 09:36 0 komentarjev
strelski napad Columbia Machine
Profimedia

V strelskem napadu v tovarni v Marylandu v ZDA so v četrtek umrli trije ljudje. Napada je osumljen 42-letni delavec v tovarni Columbia Machine, ki je začel streljati na sodelavce. Napadi razočaranih delavcev na svoja podjetja so v ZDA skoraj tako pogosti kot strelski napadi na šolah.

V strelskem napadu v tovarni v Marylandu so v četrtek umrli trije ljudje, storilec in policist pa sta bila ranjena. Napada je osumljen 42-letni delavec v tovarni Columbia Machine, ki je začel streljati na sodelavce, pri čemer je tri ubil, enega pa hudo ranil.

Napadalec, čigar imena niso objavili, je po napadu v tovarni pobegnil s svojim avtomobilom, izsledili pa so ga trije državni policisti Marylanda, ki so se z njim zapletli v strelski obračun. Pri tem sta bila ranjena policist in osumljenec za strelski napad.

Napad se je zgodil v podeželskem kraju Smithsburg s 3.000 prebivalci, ki leži zahodno od predsedniškega letovišča Camp David.

Motiv napada za zdaj ni znan, so pa napadi razočaranih delavcev na svoja podjetja v ZDA skoraj tako pogosti kot strelski napadi na šolah. Policija v Marylandu je pri napadalcu na tovarno našla pištolo. Medtem ko mladi morilci po šolah običajno streljajo s polavtomatskimi puškami, pri napadih na delovnih mestih pogosto uporabljajo pištole.

Reforme zakonodaje o orožju niso mogoče niti po pobojih otrok

Demokratski zvezni senator iz Marylanda Chris Van Hollen je po napadu pohitel z napovedjo ukrepanja proti orožju, vendar žalostna dejstva kažejo, da gre le za dobre namene, saj reforme niso mogoče niti po množičnih strelskih pobojih otrok. Predstavniški dom kongresa je ob zadnjem pokolu 19 otrok in dveh učiteljic v Uvaldeju z demokratsko večino potrdil predlog zakona o reformah, vendar bo ta obtičal v senatu.

strelski napad Columbia Machine
Profimedia

Tam je razmerje moči 50 proti 50 in republikanci predloga predstavniškega doma ne nameravajo potrditi. Pogajanja o reformi sicer potekajo, vendar bo ta, če se bodo vendarle dogovorili, veliko šibkejša in ne bo zmanjšala nasilja. Orožarski lobi s pomočjo republikancev namreč vedno poskrbi, da se pravica do orožja ne omeji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!