Strmoglavljenje letala je komentiral tudi ukrajinski predsednik Zelenski

Svet 24. Avg 202314:06 > 15:21
Volodimir Zelenski
Foto: Clodagh Kilcoyne/REUTERS

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je komentiral strmoglavljenje letala, na katerem je po navedbah pristojnih ruskih oblasti potoval tudi Wagnerjev šef Jevgenij Prigožin.

Medtem ko svetovna javnost ugiba, kaj se je pravzaprav zgodilo in zakaj je strmoglavilo letalo, na katerem je po navedbah Rusije potoval tudi šef Wagnerja Jevgenij Prigožin, je dogodek danes komentiral predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

“Z dogodkom nismo imeli nič. Vsak je dojel, kdo je imel pri tem opravka,” je Zelenski po navedbah britanskega BBC povedal za ukrajinsko tiskovno agencijo Interfax-Ukraine. Ukrajinski predsednik se je ob tem še pošalil na račun sredine nesreče, rekoč da, ko so se v Kijevu na države sveta obračali glede letal, niso imeli tega v mislih. “Ampak to bo na neki način gotovo pomagalo,” je dodal.

Da je bila smrt Prigožina predvidljiva, je v sredo zvečer za nemški časnik Bild že povedal svetovalec Zelenskega, Mihajlo Podoljak. “Prigožin si je smrtno obsodbo podpisal v trenutku, ko se je ustavil 200 kilometrov od Moskve,” je nadaljeval. Prepričan je, da je Wagnerjev junijski upor resnično prestrašil ruskega predsednika Vladimirja Putina in predvidljivo pripeljal do posledic, saj “Putin ne odpušča tistim, ki so ga prestrašili”.

Če bi se potrdila teorija, da je bilo zasebno letalo s Prigožinom na krovu sestreljeno, bi ta “likvidacija pomenila neposredno sporočilo elitam, da se v Rusiji začenjajo brutalni poboji njihovih ljudi”, je poudaril in dodal, da je Moskva s tem poslala sporočilo tudi lastni vojski, da bo vsaka nelojalnost kaznovana s smrtjo.

Kremelj se na padec letala še ni odzval, ruski predsednik Vladimir Putin pa strmoglavljenja ni omenil niti v svojem video nagovoru voditeljev držav skupine Brics, ki se sicer sestajajo v Južni Afriki.

Več o tem, kako se na strmoglavljanje odzivajo svetovni voditelji, pa v prispevku “V Rusiji se ne zgodi veliko stvari, za katerimi ne bi stal Putin”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.