“V Rusiji se ne zgodi veliko stvari, za katerimi ne bi stal Putin”

Svet 24. Avg 202311:18 0 komentarjev
Annalena Baerbock
PROFIMEDIA

Po strmoglavljenju letala, na katerem je bil tudi Jevgenij Prigožin, se iz sveta vrstijo odzivi. Beloruska opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska je poudarila, da Belorusi Prigožina ne bodo pogrešali. Nemška zunanja ministrica pa, da okoliščin ne pozna, a "se v Rusiji ne zgodi veliko stvari, za katerimi ne bi stal Putin". Da je smrt bila predvidljiva, je komentiral svetovalec ukrajinskega predsednika.

Iz sveta se vrstijo odzivi po strmoglavljenju letala, na katerem je bil tudi Jevgenij Prigožin. Medtem ko številne zahodne države svarijo pred špekulacijami o smrti Prigožina, v Ukrajini menijo, da je bila njegova smrt zaradi junijskega upora predvidljiva.

Smrt Prigožina je bila predvidljiva, je v sredo zvečer za nemški časnik Bild povedal svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak. “Prigožin si je smrtno obsodbo podpisal v trenutku, ko se je ustavil 200 kilometrov od Moskve,” je nadaljeval.

Prepričan je, da je Wagnerjev junijski upor resnično prestrašil ruskega predsednika Vladimirja Putina in predvidljivo pripeljal do posledic, saj “Putin ne odpušča tistim, ki so ga prestrašili”, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Komentarja iz Kremlja za zdaj ni bilo, Putin je sicer danes nagovoril voditelje Brics, ki so se zbrali na vrhu v Južni Afriki, a padca letala ni omenil.

Če bi se potrdila teorija, da je bilo zasebno letalo s Prigožinom na krovu sestreljeno, bi ta “likvidacija pomenila neposredno sporočilo elitam, da se v Rusiji začenjajo brutalni poboji njihovih ljudi”, je poudaril in dodal, da je Moskva s tem poslala sporočilo tudi lastni vojski, da bo vsaka nelojalnost kaznovana s smrtjo.

Predsednik ZDA Joe Biden je medtem priznal, da okoliščin strmoglavljenja letala ne pozna, a pri tem dodal, da se v Rusiji se ne zgodi veliko stvari, za katerimi ne bi stal Putin.

Tudi nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je posvarila pred špekulacijami. Ob tem pa je opozorila, da incident vseeno izpostavlja, “da sistem in oblast, ki temelji na nasilju, tudi v notranjosti pozna le nasilje”.

Tiskovni predstavnik francoske vlade Olivier Veran je izjavil, da obstajajo utemeljeni dvomi o okoliščinah letalske nesreče. Tiskovni predstavnik britanske vlade je sporočil, da pozorno spremljajo razmere. Predsednica odbora za zunanje zadeve v britanskem parlamentu Alicia Kearns pa je prepričana, da bi “nam hitrost, s katero so ruski uradniki potrdili, da je bil Prigožin na letalu, morala povedati vse, kar moramo vedeti”.

Beloruska opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska je poudarila, da Belorusi Prigožina ne bodo pogrešali. “Bil je morilec in kot takega si ga je treba zapomniti. Njegova smrt bi lahko onemogočila prisotnost Wagnerja v Belorusiji in s tem zmanjšala grožnjo našemu narodu in sosedom,” je še dodala.

Zasebno letalo z desetimi osebami na krovu je v sredo v večernih urah strmoglavilo med letom iz ruske prestolnice v Sankt Peterburg, pri čemer naj bi umrlo vseh sedem potnikov in trije člani posadke. Da je bil Prigožin na letalu, je potrdila ruska zvezna agencija za zračni promet, ki je sprožila preiskavo o strmoglavljenju letala znamke Embraer.

Po njihovih navedbah je bil na istem letalu tudi poveljnik in soustanovitelj Wagnerja Dmitrij Utkin. Našli naj bi sicer že vseh deset žrtev strmoglavljenja. Strmoglavljenje letala je medtem potrdilo tudi rusko ministrstvo za izredne razmere.

Medtem Rusija nadaljuje raketno obstreljevanje. V Dnipru v osrednji Ukrajini je bilo po navedbah ukrajinskih lokalnih oblasti ponoči ranjenih najmanj sedem ljudi, poškodovana so tudi stanovanjska poslopja. V Rusiji pa so ponoči sestrelili tri ukrajinske drone na območju regij Brjansk in Kaluga.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!