“Če je za smrt Prigožina kriva oblast, je to signal drugim nasprotnikom Putina”

Svet 24. Avg 202311:55 5 komentarjev
Na plakatu Jevgenij Prigožin in Dmitrij Utkin (Foto: REUTERS)

Strmoglavljenje letala, v katerem je po doslej znanih informacijah umrl tudi šef Wagnerja Jevgenij Prigožin, spremlja ogromno neznank. O njih smo se pogovarjali z obramboslovko, profesorico z ljubljanske Fakultete za družbene vede dr. Jeleno Juvan.

Jevgenij Prigožin, šef podjetja Wagner, je pred dvema mesecema v Rusiji svoje plačance vodil v oboroženi upor proti vrhu ruske vojske, ki je bil pred tem dalj časa tarča njegovih kritik. Upor je končal, ko je po dostopnih informacijah posredoval beloruski predsednik Aleksander Lukašenko, pri čemer pa Prigožina kazen ni doletela. Vsaj ne doslej – mnogi namreč ugibajo, ali je za padec letala, na katerem je včeraj potoval, kakorkoli odgovorna ruska oblast predsednika Vladimirja Putina.

Po podatkih, s katerimi razpolaga stran Flightradar24, ki spremlja lete, naj letalo, ki je strmoglavilo v Rusiji, ne bi imelo težav do zadnjih 30 sekund, ko je padlo, navaja tiskovna agencija Reuters. Analitiki in strokovnjaki, mnenja katerih povzemajo tuji mediji v angleškem jeziku, na podlagi posnetka padca letala razmišljajo o različnih vzrokih za težave, med drugim o morebitni bombi na letalu ali pa, da je bilo letalo tarča protizračne obrambe.

Iz virov BBC, ki delujejo na področju obrambe, je denimo prišla neuradna informacija, da naj bi bilo najbolj verjetno, da je letalo ciljala ruska obveščevalna agencija FSB.

“Zdaj je še premalo uradnih resničnih informacij, da bi lahko prišli do kakšnih ugotovitev, na tej točki vsi domnevamo. Če je za Prigožinovo smrt dejansko kriva ruska oblast, je to vsekakor močan signal drugim nasprotnikom predsednika Putina, kako lahko končajo,” je za N1 razmišljala dr. Jelena Juvan, profesorica s Katedre za obramboslovje na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani.

Dr. Jelena Juvan
Dr. Jelena Juvan (Vir: FDV)

Da bi bilo strmoglavljanje letala zgolj nesreča, bi bilo po besedah dr. Juvan preveliko naključje. Je pa poudarila, da nikakor ni nujno, da je za dogodek odgovorna Putinova oblast – teorija, ki se zdi najbolj očitna, v takih primerih še ni nujno resnična. Prigožinovo podjetje Wagner plačance zagotavlja tudi v več afriških in drugih državah, sovražnikov pa Prigožinu ni manjkalo. “Prigožin je namreč postal izjemno močna in nevarna osebnost,” je dejala in dodala, da ni izključeno, da si sovražnikov ni nakopal celo v samem Wagnerju.

Tudi Prigožinov oboroženi upor pred dvema mesecema je po besedah sogovornice spremljajo kar nekaj nenavadnosti: od tega, da so se wagnerjevci nevarno približevali Moskvi, so se razmere nato zelo na hitro povsem umirile po tem, ko naj bi sklenili nekakšen dogovor. Morda, je nadalje razmišljala dr. Juvan, “pa se Prigožin ni držal tega dogovora in je bil umaknjen zaradi tega”. Ob tem je izpostavila še eno pomembno vprašanje, in sicer: bi se ruske oblasti Prigožina res znebile na tako odkrit način, namesto da bi uporabile kakšno drugo, bolj subtilno metodo.

Dogodek sicer preiskuje posebna ruska komisija. Je pa glede na aktualno dogajanje v mednarodni skupnosti in, predvsem, vojno v Ukrajini pričakovati, da se bodo dvomi o tem, kaj se je včeraj pravzaprav zgodilo, vrstili tudi v prihodnje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje