Strokovnjak za iPhone razkriva: Če to počnete, mu krajšate življenjsko dobo

Digitalno 21. Okt 202320:29 0 komentarjev
Iphone 14
Foto: PROFIMEDIA

Strokovnjak za Applove telefone je razkril, katera navada slabo vpliva na delovanje baterije in življenjsko dobo telefona. Če ste med tistimi, ki to pogosto počnejo, je bolje, da s tem čim prej nehate.

“Največja zmota o Applovem iOS (operacijski sistem za iPhone, op. p.) je, da je dobro, če prisilno zaprete aplikacije v ozadju, ko jih ne uporabljate,” je na svojem blogu Daring Fireball zapisal strokovnjak za Apple John Gruber, ki ga povzema Nova.rs.

“Številni so prepričani, da aplikacije v ozadju po nepotrebnem porabljajo RAM in obremenjujejo CPU. Te aplikacije naj bi praznile baterijo in oklestile zmogljivost naprave. Pa vendar iOS ne deluje na takšen način,” je pojasnil.

Aplikacije so po navedbah Gruberja v ozadju “zamrznjene”, s čimer je njihovo delovanje omejeno, sproščen pa je tudi RAM, ki so ga uporabljale. “iOS je v tem res dober. Pravzaprav je tako dober, da odmrznitev aplikacije porabi občutno manj energije kot ponovni zagon aplikacije, ki je bila zaprta na silo,” je zapisal.

Gruber trdi še, da zapiranje aplikacij celo skrajša življenjsko dobo in vpliva na zmogljivost telefona. “Baterija bo zdržala manj časa, naprava pa bo delovala počasneje,” je prepričan.

Podobnega mnenja so tudi v kalifornijskem tehnološkem velikanu, kjer so sporočili, da je treba aplikacije prisilno zapreti le, če te prenehajo delovati. Morda je ravno to eden od razlogov, zakaj uporabniki iPhonov niso nikoli dobili gumba, s katerim je mogoče zapreti vse aplikacije naenkrat, kot je to mogoče pri Androidu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!