Strokovnjaki razkrili, kako je bil pred skoraj 35 tisoč leti videti Egipčan

Kultura 08. Apr 202322:02 0 komentarjev
Podoba Egipčana
Courtesy Cicero Moraes/CNN

"Če bi človek tistega časa lahko hodil po ulici (danes), ljudje ne bi videli nobene razlike," je dejal eden od brazilskih raziskovalcev, ki so sodelovali pri digitalni upodobitvi skoraj 35 tisoč let starega fosila.

Brazilski strokovnjaki so z digitalnim slikanjem ustvarili podobo Egipčana, ki je živel pred skoraj 35 tisoč leti.

V ekipi sta bila tudi arheolog Moacir Elias Santos in tridimenzionalni (3D) oblikovalec Cícero Moraes, ki sta za digitalno podobo uporabila skeletne ostanke moškega, ki so jih našli na arheološkem najdišču v Egiptu.

Na ustvarjeni podobi tako vidimo podroben približek lobanje Nazleta Khaterja 2 oziroma skoraj 35 tisoč let starega fosila, ki so ga odkrili leta 1980 v egiptovski dolini Nila.

Antropološka analiza je kasneje sicer pokazala, da so bili omenjeni skeletni ostanki afriškega porekla. Pripadali so osebi, ki je bila v času smrti stara med 17 in 29 let.

Podoba Egipčana
Courtesy Cicero Moraes/CNN

“Že pred nekaj leti smo delali na vrsti takšnih približkov z najbolj znanimi replikami fosilov,” je za CNN povedal arheolog Santos, ki sicer deluje v arheološkem muzeju Ciro Flamarion Cardoso v Ponta Grossi v Braziliji. “Videoposnetki so bili pretvorjeni v fotografije in uporabljeni za izdelavo fotogrametrije lobanje, ki je oblikovala našo študijo,” je pojasnil.

Fotogrametrija je postopek pridobivanja 3D-informacij iz fotografij, kar sta storila Santos in Moraes po tem, ko sta si ogledala omenjene skeletne ostanke v Narodnem muzeju egipčanske civilizacije v Kairu.

Ta postopek strokovnjaki pogosto uporabljajo, da bi ugotovili, kako so se človeška telesa razvijala skozi stoletja.

Že februarja so raziskovalci razkrili 3D konstrukcijo starodavne nabatejske ženske. Ta je temeljila na ostankih, ki so jih leta 2015 odkrili v dva tisoč let stari grobnici v Hegri, arheološkem najdišču v Savdski Arabiji. “Ob delu, ki je bilo opravljeno na forenzičnem področju, je s tovrstno uporabo lobanj verjetnost, da je podoba zares podobna temu, kako je izgledal NK2, precej velika,” je povedal oblikovalec Moraes.

Podoba Egipčana
Courtesy Cicero Moraes/CNN

Santos in Moraes upata, da bo delo njune ekipe spodbudilo raziskave drugih arheologov o človeški evoluciji. Rekonstrukcijo obraza bodo v prihodnosti prikazali na razstavi, ki bo predstavila tudi zaključke njihove študije.

“Dejstvo, da je ta posameznik star več kot 30 tisoč let, je pomembno za razumevanje človeške evolucije,” je dejal Santos, Moraes pa je poudaril, da smo bili pred toliko leti skoraj enaki kot danes, čeprav je bila človeška čeljust močnejša kot pri sodobnem človeku.

“Če bi človek tistega časa lahko hodil po ulici (danes), ljudje ne bi videli nobene razlike,” je dejal.

Avtor: Dalya Al Masri, CNN

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!