Sum trgovine z organi v zagrebškem kliničnem centru

Svet 08. Jun 202212:31 > 13:33 0 komentarjev
Ledvice
PROFIMEDIA

Inšpekcija hrvaškega ministrstva za zdravje je odkrila kršitev zdravniškega kodeksa pri dveh presaditvah ledvic, ki so ju leta 2019 izvedli v KBC Zagreb. Primer so inšpektorji posredovali državnemu tožilstvu zaradi suma trgovine z organi, je razkrila regionalna televizija Una. To je prvi sum trgovine z organi na Hrvaškem v zdravstvu.

Hrvaško ministrstvo za zdravje je primer posredovalo tudi hrvaški zdravniški zbornici, od državnega tožilstva pa je zahtevalo preiskavo. Zbornica je ocenila, da gre za kršitev zdravniške etike. Prav tako so sprejeli odločitev o začasni prepovedi presajanja ledvic, če darovalec ni v sorodstvenem razmerju s prejemnikom organa, so za Uno pojasnili na ministrstvu.

Iz dokumentacije, ki jo hrani televizija Una, je po pisanju novinarke Nataše Škaričić razvidno, da so prvi transplantacijski par zavrnili v bolnišnici Merkur, o čemer je ministrstvo za zdravje pravočasno obvestilo transplantacijsko ekipo v KBC Zagreb.

Prejemnik organa je bil v prvem primeru mlad moški iz Hrvaške, donator pa voznik tovornjaka iz Pančeva v Srbiji. Kakšen je bil njun medosebni odnos, ni znano, vendar pa v psihološkem poročilu piše, da je darovalec sposoben razumeti postopek in podati soglasje.

Prejemnik organa v drugem primeru naj bi bil prav tako hrvaški državljan, darovalec pa pek s Kosova s šestimi otoki, ki slabo govori hrvaško, zato je kot prevajalec pri pregledih sodeloval kar sam prejemnik organa. Psiholog je v svojem poročilu zapisal, da gre sicer za osebo s slabšimi intelektualnimi sposobnostmi, ki pa je kljub temu primerna za darovalca organa.

V največji hrvaški bolnišnici KBC Zagreb so za hrvaške medije pojasnili, da vse presaditve organov izvajajo po odobritvi etične komisije in po oceni vseh vpletenih ter da so postopki v primeru presaditve ledvic živih darovalcev, ki niso v sorodstvenem razmerju, pri njih enaki tistim v drugih transplantacijskih centrih na Hrvaškem.

Primer je v torek na hrvaški komercialni televiziji RTL v oddaji RTL Direkt komentirala tudi nekdanja šefica zagrebške mednarodne organizacije za migracije Lovorka Martinović. Kot je izpostavila, gre za “nenavadna” primera z vidika, kako sta prišla v javnost, kot tudi tega, kako se institucije nanju odzivajo. “Sum zagotovo obstaja, saj je druga bolnišnica postopek zavrnila,” je ocenila. Dodala je, da oba primera, tako pri vozniku tovornjaka iz Srbije kot peku s Kosova, kažeta na tipičen vzorec oziroma na to, da nekdo, ki je reven, prodaja svoje organe nekomu, ki ima denar.

Presaditve organov živega darovalca hrvaška zakonodaja dovoljuje, a je postopek preverjanja darovalca in njegovih motivov zelo strog, da bi zmanjšali tveganje trgovine z organi in zlorabo darovalcev, ki so socialno šibkejši. Po hrvaški zakonodaji sicer velja tudi, da so možni darovalci vsi državljani Hrvaške, razen če tega izrecno pisno ne zavrnejo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.