Svarila pred morebitno kopensko ofenzivo na Rafo: To bi lahko vodilo v pokol

Svet 14. Feb 202413:39 1 komentar
Rafa, Palestinci, Palestina Izrael, begunci, napad
Foto: PROFIMEDIA

Načrtovani vojaški napad Izraela na mesto Rafa na jugu Gaze, ki je zadnje zatočišče za več kot milijon Palestincev, bi lahko vodil v pokol, je v ponedeljek v New Yorku opozoril vodja humanitarne službe Združenih narodov Martin Griffiths. Obupani Palestinci, ki so se zatekli v Rafo, se zato sprašujejo, ali naj mesto zapustijo.

Vse več držav in mednarodnih organizacij se v zadnjih tednih in dneh trudi prepričati izraelske oblasti, naj ustavijo načrtovano kopensko ofenzivo na mesto Rafa. Irski predsednik vlade Leo Varadkar je Izrael med drugim obtožil, da je “zaslepljen z besom”.

Vlada Južne Afrike je v torek na Mednarodno sodišče v Haagu naslovila nujno zahtevo, naj ugotovi, ali namere izraelske vojske po razširitvi vojaških akcij v južnem delu Gaze zahtevajo, da sodišče “uporabi svojo moč za preprečitev nadaljnjega neizbežnega kršenja pravic Palestincev v Gazi”.

Izrael sicer že več tednov iz zraka bombardira Rafo, ob tem pa izraelske oblasti trdijo, da so zavezane k izvedbi kopenske ofenzive. Druga možnost naj bi bila po njihovem mnenju, da se predajo zahtevam Hamasa in žrtvujejo 134 ljudi, ki so jih pripadniki Hamasa zajeli kot talce. “Z vidika Izraela to ne pride v poštev,” je za CNN dejal predstavnik izraelske vojske Peter Lerner.

Za zdaj še ni jasno, kdaj in kako naj bi se začela kopenska ofenziva, ta negotovost pa povečuje zaskrbljenost med Palestinci, ki so svoje zatočišče našli v Rafi. Mnogi zdaj ne vedo, kam naj gredo oziroma kaj naj storijo.

Rafa, Palestinci, Palestina Izrael, begunci, napad
Foto: PROFIMEDIA

“Izgubljeni smo. Ne vemo, kam naj gremo. Utrujeni smo. Hodimo naokoli in ne vemo, kam naj gremo,” je dejal eden od Palestincev, ki so se zatekli v Rafo. Dodal je, da vsak dan moli, da bi celoten svet pritisnil na Izrael, naj konča vojno in “izpusti Palestince”.

Vodja humanitarne službe Združenih narodov (ZN) Martin Griffiths je v torek opozoril, da bi načrtovana izraelska kopenska ofenziva lahko vodila v “pokol” civilistov, ki bi humanitarna prizadevanja v Gazi postavil “na rob smrti”. Ob tem je Izrael tudi pozval, naj prisluhne opozorilom mednarodne skupnosti pred “nevarnimi posledicami” kopenske invazije, in dejal, da “zgodovina do Izraela ne bo prijazna”, če bodo ti pozivi prezrti.

Nemogoča izbira za 1,3 milijona ljudi

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je prejšnji teden vojski naročil, naj začne načrtovati “evakuacijo prebivalstva” iz Rafe, saj da bodo izraelske obrambne sile kmalu vstopile v mesto, ki je zadnja utrdba Hamasa na območju Gaze.

Tiskovni predstavnik izraelske vojske Lerner je dejal, da si vojska prizadeva za oblikovanje načrta za evakuacijo civilistov, vendar podrobnosti izraelski vladi še ni predstavil.

Več kot 1,3 milijona ljudi je natrpanih v prostranem šotorskem mestu ob egiptovski meji v mestu Rafa, ki je trenutno zadnji varen prostor za Palestince, ki so pobegnili s severnega in osrednjega dela Gaze. Palestinske družine tam živijo v hudem pomanjkanju hrane, vode in zdravil, ob tem pa se soočajo še z vsakodnevnimi strahovi pred izraelskimi napadi.

Južnoafriška republika je Rafo označila za “zadnje zatočišče preživelih iz Gaze”, izraelska ofenziva pa bi tam “resno in nepopravljivo kršila Konvencijo o genocidu” in tudi januarsko odredbo Mednarodnega sodišča, ki je od Izraela zahtevalo, da sprejme vse ukrepe za preprečitev genocida v Gazi.

Rafa, Palestinci, Palestina Izrael, begunci, napad
Foto: PROFIMEDIA

Po mnenju južnoafriških oblasti je izraelska vojaška operacija v Rafi že povzročila obsežno ubijanje, njeno nadaljevanje pa bo še poglobilo ubijanje, škodo in uničenje.

Ljudje, ki so trenutno v Rafi, so pred težko odločitvijo: ostati v mestu in tvegati, da ostanejo ujeti v krvavi izraelski kopenski ofenzivi, ali pa pobegniti od tam in tvegati svoja življenja. A pobegnejo lahko le v mesta, ki jih je Izrael že opustošil z bombardiranjem in kjer so zaradi pomanjkanja vode ter hrane prisiljeni piti vodo iz stranišča in jesti travo, da ostanejo živi.

Palestinci v Rafi so “prestali nepredstavljivo trpljenje”, potem ko so bili že več mesecev na begu, se izogibali napadom, boleznim in lakoti. “Kam naj bi šli? Kako naj ostanejo na varnem?” se sprašuje Griffiths.

Uradniki ZN, Mednarodnega kazenskega sodišča in vse več držav, vključno z ZDA, Evropsko unijo, Združenim kraljestvom, Savdsko Arabijo, Egiptom, Jordanijo in Katarjem, so izrazili zaskrbljenost zaradi napovedane izraelske kopenske ofenzive ter njenega vpliva na civilno prebivalstvo.

Kitajska je v torek pozvala Izrael, naj ustavi vojaške operacije in stori vse, kar je mogoče, da bi se izognili civilnim žrtvam. “Nasprotujemo in obsojamo dejanja proti civilistom in mednarodnemu pravu,” je poudaril tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva.

Kitajske oblasti so sicer že večkrat pozvale k prekinitvi ognja v Gazi, Izraelu pa sporočile, naj preneha tako imenovano “kolektivno kaznovanje” prebivalcev Gaze.

Požar po izraelskem obstreljevanju Rafe
Požar po izraelskem obstreljevanju Rafe (Foto: REUTERS/Bassam Masoud)

Italijanski zunanji minister Antonio Tajani je dejal, da je izraelski odziv na Hamasov napad “nesorazmeren” in da je “preveč mrtvih palestinskih civilistov, ki niso Hamasovi borci”.

Jordanski kralj Abdulah II. je med obiskom Bele hiše dejal, da bi kopenska ofenziva v Rafi pomenila opustošenje. “Ne moremo si privoščiti izraelskega napada na Rafo, ne moremo zgolj stati ob strani in dovoliti, da se to nadaljuje,” je dodal.

“Obstaja resna nevarnost, da se v Rafi zgodi pokol v primeru kopenske ofenzive. Izrael je zaslepljen z besom. Prepričan sem, da bodo s tem, ko gredo po tej poti, dolgoročno še poslabšali razmere za svojo varnost,” je ocenil irski premier Varadkar.

Glavni tožilec mednarodnega kazenskega sodišča Karim Khan pa je dejal, da njegov urad “aktivno preiskuje vsa kazniva dejanja, ki naj bi jih storil Izrael”, in da je “globoko zaskrbljen zaradi poročil o bombardiranju in morebitnem vdoru izraelskih kopenskih sil v Rafi”.

“Živeli smo v strahu”

Čeprav Rafa velja za zadnje zatočišče Palestincev v Gazi, tudi to mesto že več tednov bombardirajo izraelske zračne sile. Po podatkih palestinskega Rdečega polmesca je bilo v ponedeljek med intenzivnimi izraelskimi napadi na več lokacij v Rafi ubitih več kot 100 ljudi.

Tiskovni predstavnik izraelskih obrambnih sil Daniel Hagari je v ponedeljek dejal, da so izraelske letalske sile izvedle val napadov na Rafo, da bi omogočile reševanje dveh talcev, ki sta v ujetništvu Hamasa vse od napada te skrajne organizacije 7. oktobra. Zaradi nenehnih napadov je v Rafi nastala panika, Palestinci pa se odločajo, ali naj v mestu ostanejo ali naj ga zapustijo.

“Včerajšnja noč je bila res strašna. Počutili smo se, kot da bi bil sodni dan,” je dejal eden od Palestincev. “Mesto so obstreljevali z vseh strani, nismo vedeli, kam naj zbežimo. Rečeno nam je bilo, da je to območje varno, da je Rafa varna. Mislil sem, da bomo vsi umrli.”

Številni Palestinci se zdaj iz Rafe vračajo na območja v osrednjem delu Gaze, od koder so pred meseci zaradi napadov pobegnili. “Utrujeni smo od bežanja iz enega mesta v drugo. Kamorkoli gremo, nismo varni,” je dejala ena od Palestink v Rafi.

Rafa, Palestinci, Palestina Izrael, begunci, napad
Foto: PROFIMEDIA

Po podatkih izraelskih obrambnih sil naj bi bilo v Gazi še vedno 134 izraelskih talcev, ki so jih Hamasovi borci zajeli 7. oktobra.

Ob tem pa izraelska javnost vse bolj pritiska na premierja Netanjahuja, naj zagotovi izpustitev ujetnikov iz Gaze, pri čemer so številne družine zajetih talcev odkrito kritične do taktike, ki jo vodi njegova vlada.

A Netanjahu ostaja neomajen in pravi: “Samo nadaljevanje vojaškega pritiska do popolne zmage bo omogočilo izpustitev vseh naših talcev.”

Španija in Irska sta v luči izraelske ofenzive na Rafo pozvali Evropsko komisijo, naj ponovno preuči sporazum med EU in Izraelom, ki ureja trgovinske odnose, vezan pa je na spoštovanje človekovih pravic, poročajo tuje tiskovne agencije. Ob tem sta državi Bruselj pozvali tudi k nujnemu ukrepanju glede humanitarne krize na območju Gaze.

“Glede na kritične razmere v Rafi sta Irska in Španija pravkar zaprosili Evropsko komisijo, naj nujno preveri, ali Izrael izpolnjuje svoje obveznosti glede spoštovanja človekovih pravic v Gazi,” je na X zapisal španski premier Pedro Sanchez in poudaril, da zavezanost EU človekovim pravicam ne sme dopuščati nobenih izjem. Vir: STA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje