Švedska bo Ankari izročila turškega državljana

Svet 11. Avg 202221:24 0 komentarjev
Švedska, Turčija
Foto: PROFIMEDIA

Švedska bo Turčiji izročila moškega, ki ga je turško sodišče obsodilo na 14 let zapora zaradi goljufije. Moški je domnevno ena od oseb, za katere turški predsednik Recep Tayyip Erdogan želi, da jih Švedska izroči, vendar ni jasno, ali je primer povezan z dogovorom s Turčijo, ki je Švedski in Finski omogočil deblokado poti v Nato.

Moški, star okoli 35 let, se v turških medijih pojavlja kot ena od oseb, za katere turški predsednik Recep Tayyip Erdogan želi, da jih Švedska izroči, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izročitev je potrdilo švedsko pravosodno ministrstvo, medtem ko je pravosodni minister Morgen Johansson primer označil za običajno, rutinsko zadevo. Švedsko vrhovno sodišče je zadevo preučilo in ugotovilo, da ni ovir za izročitev moškega, ki bo tako v Turčiji lahko odslužil odrejeno kazen.

Turški državljan, ki je bil v domovini v letih 2013 in 2016 obsojen zaradi goljufije, povezane z zlorabo bančnih in kreditnih kartic, je bil od konca lanskega leta v švedskem priporu.

Zato ni jasno, ali je primer povezan s sporazumom, ki so ga Švedska, Finska in Turčija dosegle konec junija, preden je Ankara odpravila blokado glede vstopa obeh skandinavskih držav v zvezo Nato. Stockholm je sicer zahtevo za izročitev moškega prejel leta 2021, navaja dpa.

Po poročanju švedske radiotelevizije SVT moški sicer zanika kaznivo dejanje goljufije in trdi, da je bil obsojen zaradi spreobrnitve v krščanstvo in zavrnitve služenja vojaškega roka.

Švedska in Finska sta za vstop v Nato zaprosili sredi maja, po tem ko je Rusija 24. februarja napadla Ukrajino. Turčija je sprva blokirala začetek pristopnega postopka, češ da Finska in Švedska podpirata teroristične organizacije. Kljub temu, da so vpletene strani kasneje dosegle omenjeni dogovor, Ankara še vedno ni ratificirala širitve zavezništva.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!