Švedska bo dovolila začasno namestitev sil Nata na svojem ozemlju

Svet 09. Jun 202315:47 3 komentarji
Ulf Kristersson
Profimedia

Švedska bo dovolila začasno namestitev sil Nata na svojem ozemlju, še preden se bo država uradno pridružila zavezništvu, je povedal švedski premier Ulf Kristersson. Začasna oporišča bodo na krajih strateškega pomena, denimo v severni pokrajini Norrbotten, ali na jugu, kjer bodo nameščeni sistemi zračne obrambe. Švedska je v luči ruske agresije proti Ukrajini lani zaprosila za članstvo v Natu, vendar njenega pristopa še nista ratificirali Turčija in Madžarska.

“Vlada se je odločila, da lahko švedske oborožene sile začnejo priprave z Natom in državami članicami, da bi omogočile prihodnje skupne operacije,” sta za švedske medije povedala premier Ulf Kristersson in obrambni minister Pal Jonson. Te priprave bi lahko vključevale začasno namestitev tuje opreme in osebja na švedskem ozemlju. “Odločitev pošilja jasno sporočilo Rusiji in krepi obrambo Švedske,” sta dejala po poročanju dnevnika Dagens Nyheter.

Kristersson in Jonson sta še ocenila, da Rusija v prihodnjem obdobju ostaja grožnja sosednjim državam. Švedska je maja lani skupaj s Finsko zaradi ruske invazije na Ukrajino zaprosila za članstvo v zvezi Nato. Medtem ko se je Finska aprila pridružila zavezništvu, Švedska za zdaj ostaja pred vrati zaradi zadržkov Turčije in Madžarske.

Ena glavnih točk spora med Stockholmom in Ankaro je izročitev članov ali simpatizerjev v Turčiji prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje