Švedska umika omejitve za dogodke in priporočilo za delo od doma

Svet 29. Sep 202108:32 > 09:35 1 komentar
Švedska
PROFIMEDIA

Ob visoki precepljenosti bodo na Švedskem, skladno z napovedmi, odpravili omejitve zoper širjenje koronavirusa. V državi, v kateri niso uvajali strogih omejitev, ne bo več zamejeno niti največje število udeležencev dogodkov. Prav tako pristojni umikajo priporočilo, naj zaposleni delajo od doma.

Na Švedskem je vsaj en odmerek cepiva proti covidu-19 prejelo več kot 84 odstotkov ljudi, starejših od 18 let, polno cepljenih pa je več kot 77 odstotkov prebivalcev, kažejo podatki Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC). Do zdaj so na Švedskem, kjer živi več kot deset milijonov ljudi, potrdili približno 1,5 milijona okužb.

Na Švedskem s četrto fazo sproščanja ukrepov, predvideno za današnji dan, odpravljajo omejitve glede števila oseb v restavracijah ter na javnih in zasebnih dogodkih. Na javnih dogodkih je bilo najvišje dovoljeno število udeležencev zamejeno glede na to, ali je bil dogodek v zaprtem prostoru ali na odprtem in ali so udeleženci na dogodku sedeli ali stali. Zasebnih dogodkov v najetih prostorih pa se je lahko udeležilo do 50 ljudi, navaja švedski The Local in dodaja, da švedska vlada nikoli ni uveljavljala pravil za druženje na domu.

Po podatkih, ki jih zbira ECDC, so po deležu polno cepljenih oseb pred Švedsko Belgija, Danska, Francija, Islandija, Irska, Malta, Nizozemska, Norveška, Portugalska in Španija.

Švedska
PROFIMEDIA

Umik priporočila za delo od doma

Kot je razvidno iz spletne strani, kjer objavljajo uradne informacije o covidu-19, bodo po novem prav tako dovoljeni koncerti v zaprtih prostorih, kjer strežejo hrano in pijačo.

Poleg odprave omejitev na Švedskem prav tako umikajo priporočilo zaposlenim, naj delajo od doma. Švedska javnozdravstvena agencija je delodajalcem svetovala, naj se delavci, ki so delali od doma, “postopoma” vrnejo na delovno mesto.

Je pa agencija za javno zdravje izdala priporočila za osebe, starejše od 18 let, ki se niso cepile proti covidu-19. Necepljenim odraslim priporočajo, naj se ne družijo z ljudmi onkraj svojega ožjega kroga ter s posamezniki, ki so ogroženi ali starejši od 70 let. Prav tako jim odsvetujejo zahajanje v bare, nočne klube in večje javne prireditve.

Veljavnost zakona, ki so ga švedski poslanci sprejeli ob koncu leta 2020 in je pravna podlaga za sprejemanje ukrepov zoper širjenje covida-19 (in ne zgolj priporočil), bi se iztekla konec septembra. Poslanci so ga pred iztekom podaljšali še za štiri mesece.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje