Švedski predsednik vlade Löfven napovedal odstop

Svet 22. Avg 202114:30 0 komentarjev
Stefan Löfven
Christine Olsson/ TT News Agency/REUTERS

Švedski socialdemokratski premier Stefan Löfven je napovedal, da bo novembra odstopil. Kdo ga bo nasledil, še ni znano.

Švedski socialdemokratski premier Stefan Löfven je napovedal, da bo novembra odstopil. Kot je pojasnil na strankarskem zborovanju, želi svojemu nasledniku zagotoviti kar najboljše možnosti pred parlamentarnimi volitvami prihodnje leto.

Löfven, ki ga je parlament po izglasovani nezaupnici v začetku julija ponovno potrdil za predsednika vlade, je na današnjem srečanju dejal, da bo na novembrskem kongresu zapustil mesto predsednika stranke, nato pa bo odstopil tudi kot premier.

Na položaju od 2014

Löfven je vodja stranke skoraj deset let, od leta 2014 pa je bil tudi predsednik vlade. “Vse se enkrat konča. Mojemu nasledniku želim zagotoviti kar najboljše možnosti,” je povedal.

Nekdanji varilec in sindikalni vodja je zadnja tri leta skupaj z Zelenimi vodil šibko manjšinsko vlado. Napoved njegovega odstopa je kljub vsemu presenetila, saj je Löfven pred tem nakazoval, da bi si želel stranko voditi tudi v naslednji volilni kampanji.

A nekateri politični komentatorji to potezo ocenjujejo kot modro. Kot je navedla Ewa Stenberg, komentatorka časnika Dagens Nyheter, Löfven ni dovolj dober retorik in ni vodja, ki bi ga socialdemokrati potrebovali v težki predvolilni kampanji, kjer bo to še kako pomembno.

Ni znano, kdo ga bo nasledil

Kdo bo na položaju vodje stranke nasledil Löfvena, še ni znano. Stenbergova ugiba, da bi bila to lahko finančna ministrica Magdalena Andersson.

A tistega, ki bo nasledil Löfvena, bo moral za prevzem funkcije predsednice oz. predsednika vlade spet potrditi parlament.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!