Sveta Evrope zelo kritičen do dogovora o begunskih centrih med Rimom in Tirano

Svet 13. Nov 202315:57 0 komentarjev
Dunja Mijatović
Dunja Mijatović (Foto: PROFIMEDIA)

Svet Evrope je zaskrbljen zaradi dogovora o migracijah, ki sta ga sklenila Rim in Tirana. Komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović je opozorila na zaskrbljujoč "trend eksternalizacije" azilnih postopkov.

Svet Evrope (SE) je danes izrazil zaskrbljenost zaradi dogovora o upravljanju migrantskih tokov med Italijo in Albanijo, ki med drugim predvideva vzpostavitev sprejemnih centrov za prebežnike v Albaniji.

“Memorandum o soglasju med Italijo in Albanijo o izkrcanju in obravnavi prošenj za azil, sklenjen prejšnji teden, vzbuja številne pomisleke glede človekovih pravic in prispeva k zaskrbljujočemu evropskemu trendu eksternalizacije odgovornosti za azil,” je dejala komisarka SE za človekove pravice Dunja Mijatović.

Memorandum po njenih besedah odpira vrsto pomembnih vprašanj o vplivu, ki bi ga imelo njegovo izvajanje na človekove pravice beguncev, prosilcev za azil in migrantov. Med drugim gre za vprašanja pravočasnega izkrcanja, vpliva na iskalne in reševalne operacije, pravičnost azilnih postopkov in identifikacijo ranljivih oseb. Gre tudi za vpliv na možnosti samodejnega pridržanja brez ustrezne sodne presoje, pogoje pridržanja, dostopa do pravne pomoči in učinkovitih pravnih sredstev, je Mijatović zapisala v izjavi, objavljeni na spletni strani SE.

Opozorila je še, da memorandum ustvarja “ad hoc ekstrateritorialni azilni režim, za katerega so značilne številne pravne nejasnosti”.

“V praksi bo pomanjkanje pravne varnosti verjetno spodkopalo ključno zaščito človekovih pravic in odgovornost za kršitve, kar bo povzročilo različno obravnavo med tistimi, katerih prošnje za azil bodo obravnavali v Albaniji, in tistimi, ki jih bodo obravnavali v Italiji,” je opozorila Mijatović.

Italijanska premierka Giorgia Meloni in albanski premier Edi Rama sta v začetku prejšnjega tedna podpisala dogovor o upravljanju migrantskih tokov, v skladu s katerim bo Italija v Albaniji odprla dva sprejemna centra za prebežnike, ki bosta lahko sprejela do 3.000 ljudi. Odprla naj bi ju do pomladi, v njih pa naj bi obravnavali prošnje prosilcev za azil, ki bi jih rešili na morju. To bi bila prva italijanska centra za identifikacijo in sprejem migrantov v tuji državi.

Dogovor med državama je že vzbudil pomisleke. Evropska komisija je Italijo pred dnevi pozvala, naj ji posreduje podrobnosti o dogovoru.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!