Svetovalni odbor FDA priporoča drugi odmerek cepiva Janssen

Koronavirus 15. Okt 202121:34 > 22:04 0 komentarjev
Johnson & Johnson
Dado Ruvic/Reuters

Svetovalni odbor Ameriške uprave za hrano in zdravila (FDA) je soglasno podprl predlog, da regulatorjem predlagajo cepljenje še z drugim odmerkom cepiva Janssen proti covidu-19. S tem bi dosegli boljšo zaščito Američanov, ki so cepljeni s tem cepivom, ki je bil prvotno sicer zasnovan z enim odmerkom.

Svetovalni odbor za cepiva pri Ameriški upravi za hrano in zdravila (FDA) je izglasoval predlog, da se vse starejše osebe od 18 let, ki so bile cepljene s cepivom Janssen, najhitreje po dveh mesecih cepi še z enim odmerkom, poroča Reuters.

FDA sicer ni zavezana k spoštovanju priporočil svetovalnega odbora, vendar običajno sledijo njihovim predlogom.

Mnogi člani menijo, da bi moral že od začetka biti v dveh odmerkih

Peter Marks, predstavnik FDA, je izrazil zaskrbljenost glede podatkov, ki jih je predložil proizvajalec omenjenega cepiva Johnson & Johnson, saj da njihove raziskave naj ne bi vsebovale vseh podatkov o učinkovitosti cepiva. “Vsi podatki niso skladni, da je cepivo učinkovito skozi čas, proti vsem oblikam covida oziroma proti hudim potekom bolezni,” je dejal Marks.

Eric Rubin, strokovnjak za nalezljive bolezni na Harvardu, je po glasovanju dejal, da se mu zdi drugi odmerek cepiva Janssen dva meseca po prvem povsem varen.

Marks je še dodal, da bo FDA preučila predlog odbora, da se drugi odmerek imenuje dodatni odmerek in ne poživitveni. Njegovo mnenje si deli mnogo članov, saj menijo, da bi moralo biti cepivo Janssen že od začetka v dveh odmerkih.

Cepivo Janssen
Profimedia

mRNA cepiva učinkovitejša

Po razpravi so nekateri svetovalci FDA izpostavili vprašanje, ali bi morali cepivo Janssen obravnavati kot cepivo z dvema odmerkoma, poroča Reuters. Kot dodajajo, se je pri raziskavah pokazalo, da so bile ravni protiteles za nevtralizacijo virusa nižje kot pri cepivih Moderne in Pfizer, ki temeljita na mRNA tehnologiji.

“Pri mRNA cepivih vidimo, da imajo boljšo učinkovitost, zato je bilo potrebno nekaj ukreniti,” je dejal Arnold Monto, epidemiolog na Univerze v Michiganu, ki je vodil srečanje.

Ko FDA podpiše odobritev poživitnevenga odmerka, sledi odločitev centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC), ki izda posebna priporočila o tem, komu bo odmerek namenjen.

Svetovalni odbor FDA priporočil polovični poživitveni odmerek cepiva Moderne

Svetovalni odbor znanstvenikov je v četrtek ameriški upravi za hrano in zdravila (FDA) soglasno priporočil potrditev izredne uporabe polovičnega poživitvenega odmerka cepiva Moderne proti covidu-19 za starejše od 65 let in nekatere druge skupine.

Prva dva odmerka cepiva Moderne, ki se je po dosedanjih raziskavah izkazalo za najbolj učinkovito pri zaščiti pred covidom-19, sta 100-miligramska, tretji odmerek pa bo 50-miligramski.

Odločitev odbora mora potrditi še FDA, potem pa mora enak postopek opraviti še center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC). Svetovalni odbor CDC se bo sestal prihodnji četrtek.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!