Švicarji gredo zaradi Netflixa na referendum

Svet 14. Maj 202210:59 0 komentarjev
Netflix
PROFIMEDIA

Švicarji se v nedeljo podajajo na volišča, kjer jih čakata dve referendumski vprašanji. Poleg vprašanja o zvišanju izdatkov za evropsko mejno agencijo Frontex pa se bodo v Švici izrekali tudi o tem, ali morajo pretočne platforme v bodoče podpirati domačo filmsko industrijo.

Predlog zakona, ki se ga je oprijelo ime “Lex Netflix”, predvideva, da bi pretočne platforme štiri odstotke prihodkov, ki jih ustvarijo v Švici, namenile domači filmski industriji. To morajo že od leta 2007 početi vse švicarske televizijske hiše. Pretočne platforme se bodo glede na predlagan zakon lahko odločile za neposredno sodelovanje pri produkciji švicarskih filmov in serij ali pa za plačilo dajatev za financiranje promocije švicarske filmske industrije. Poleg tega bi po novem moralo biti 30 odstotkov vsebine na platformi evropskih filmov in serij.

Po zadnjih merjenjih javnega mnenja naj bi bil zakon na referendumu sprejet s tesno večino. Nasprotniki zakona, ki ga podpirata tako vlada kot parlament, pa opozarjajo na potencialno zmanjšanje ponudbe na platformah in povišanje cene. Švicarsko ministrstvo za kulturo te argumente zavrača in za zgled daje Francijo, kjer kljub uvedbi obveznega vlaganja tudi do 25 odstotkov prihodkov pretočne platforme niso podražile svojih storitev.

Na referendum o zakonu so se odzvali v Netflixu, kjer so dejali, da “izjemno spoštujejo demokratično odločanje Švicarjev in čakajo na izid referenduma,” poroča Reuters. Švicarski filmski sektor je po podatkih kulturnega ministrstva v zadnjih letih prejemal dobrih 100 milijonov evrov podpore. Če bo nov zakon sprejet, bo sektor vsako leto prejel še okoli 17 milijonov evrov več.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!