Podjetje, za katerim je Slovenec, nad milijarde evrov vreden litij v BiH

Svet 23. Okt 202312:00 2 komentarja
LITIJ
Foto: PROFIMEDIA

Švicarska družba, za katero je Slovenec, je na vzhodu Bosne in Hercegovine odkrila večje nahajališče litija. Izkopavanje tega bi lahko trajalo približno 65 let.

Že pred dvema letoma smo pisali, da je januarja 2021 po poročanju nekaterih medijev v bitko za koncesijo za raziskovanje in izkopavanje dragocenega in v svetu zelo iskanega litija na območju Republike Srbske v Bosni in Hercegovini vstopil tudi slovenski poslovnež Andrej Rautner. Pet njegovih podjetij, ki delujejo na območju Republike Srbske, ki jo obvladuje Milorad Dodik, se je v ta namen kapitalsko okrepilo za okoli šest milijonov evrov.

Rautner velja za podjetnika z zelo močnimi in vplivnimi povezavami tako v Sloveniji kot na Balkanu.

Zdaj njegova švicarska družba ArCore trdi, da je blizu občine Lopare na vzhodu Bosne in Hercegovine odkrila velike količine litija, zaradi česar bodo pristojno ministrstvo entitete Republike Srbske zaprosili za dovoljenje za izkopavanje. Nahajališče naj bi po prvih ocenah vsebovalo za okoli deset milijard dolarjev litija (okoli 9,4 milijarde evrov), pišejo mediji v BiH.

Raziskave družbe ArCore blizu občine Lopare v entiteti BiH Republiki Srbski so trajale štiri leta in pol. Kot so sporočili iz družbe, so pokazale, da nahajališče vsebuje velike količine litijevega karbonata, magnezija, kalija in bora.

Litij na tem nahajališču naj bi bil po prvih ocenah vreden okoli deset milijard dolarjev. Če bi ga začeli izkopavati, bi izkopavanja trajala približno 65 let, je pred nedavnim pisal banjaluški portal Nezavisne novine.

Iz družbe ArCore so za mrežo Radio Slobodna Evropa (RSE) ocenili, da bi izkopavanja prinesla gospodarsko rast in več tisoč delovnih mest.

Nahajališče vsebuje 2,4 milijona ton litija

Kakšna je vrednost litija na tem območju, niso pojasnili, vendar pa v opisu projekta na uradni strani nevladnega evropskega inštituta za litij s sedežem v Bruslju piše, da najdišče po prvih ocenah vsebuje okoli 2,4 milijona ton litijevega karbonata in približno 33,1 milijona ton borove kisline.

Čeprav ArCore že išče delavce in podporo lokalnega prebivalstva, župan občine Lopare Rado Savić vztraja, da bodo najprej preverili okoljske vplive izkopavanja litija, nato pa prebivalcem dali možnost, da o izkoriščanje te rude odločajo na referendumu, še pišejo Nezavisne novine.

Za izdajo dovoljenja za izkopavanje je pristojno ministrstvo za energetiko in rudarstvo Republike Srbske. Minister Petar Dokić je za banjaluško tiskovno agencijo Srna dejal, da je s projektom seznanjen. Dodal je, da je vsak raziskovalni projekt koristen za Republiko Srbsko, a da so še daleč od tega, da začnejo izkopavanja.

Prebivalci območja deljenih mnenj

V občini Lopare živi okoli 15.000 ljudi. Nekateri od njih morebitno izkopavanje litija pozdravljajo, drugi pa opozarjajo na negativne vplive na zdravje in okolje. Med njimi so tudi ekologi iz občine Lopare Eko-leonardo, ki so za RSE ocenili, da bodo koristi od projekta imeli samo vlagatelji, prebivalci pa se bodo začeli izseljevati.

Nahajališče litija so pred leti odkrili tudi v mestu Loznica v Srbiji, ki je od občine Lopare oddaljeno približno 50 kilometrov. Britansko-avstralski rudarski velikan Rio Tinto je bil pripravljen v projekt vložiti 2,4 milijarde dolarjev kapitala, a so projektu ostro nasprotovali okoljevarstveniki in del civilne družbe. Srbska vlada je zaradi nasprotovanja javnosti zato prostorski načrt iz leta 2020 za rudnik litija v Loznici lani razveljavila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje