Švicarji vedno bolj naklonjeni sodelovanju z Natom in EU

Svet 14. Jul 202216:59 0 komentarjev
švica
PROFIMEDIA

Švicarji so po začetku ruske invazije na Ukrajino vse bolj naklonjeni tesnejšemu varnostnemu sodelovanju z zvezo Nato in EU. Prav tako je raziskava pokazala, da jih vedno manj verjame, da nevtralnost ščiti državo pred mednarodnimi konflikti, kljub temu pa načelo nevtralnosti še vedno podpira skoraj 90 odstotkov Švicarjev.

V raziskavi Švicarske vojaške akademije, Centra za varnostne študije in inštituta za javnomnenjske raziskave LINK je bilo 52 odstotkov vprašanih naklonjenih približevanju Švice zahodnemu zavezništvu, čeprav je željo po dejanski pridružitvi izrazilo le 27 odstotkov vprašanih.

Hkrati jih 35 odstotkov meni, da bi priključitev evropskemu varnostnemu sodelovanju zagotovila večjo varnost kot ohranitev nevtralnosti. Ta delež predstavlja 12 odstotno povečanje v času po začetku ruske invazije na Ukrajino, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Načelo nevtralnosti sicer še vedno podpira 89 odstotkov anketiranih, vendar se je podpora prvič po več kot 20 letih znižala. Prav tako je le 58 odstotkov Švicarjev prepričanih, da nevtralnost ščiti državo pred mednarodnimi konflikti, medtem ko je bilo januarja takšnih 69 odstotkov.

Velika večina podpira ohranitev švicarske vojske, pri čemer jih 30 odstotkov meni, da Švica za obrambo porabi preveč, 19 odstotkov pa, da je poraba prenizka. Švica se je nedavno odločila, da bo kupila 36 bojnih letal Lockheed Martin serije F-35A, s katerimi bo nadomestila svojo starajočo se floto. Odločitev bi lahko izpodbijali na voliščih, saj si levičarji in antimilitaristi glede tega vprašanja prizadevajo sprožiti referendum.

Švicarska vojaška akademija in Center za varnostne študije vsako leto objavita raziskavo javnega mnenja o vprašanjih zunanje, varnostne in obrambne politike, da bi ocenila dolgoročne trende. Študija z imenom “Varnost 2022” je bila sicer izvedena januarja, vendar je inštitut za javnomnenjske raziskave LINK med 30. majem in 17. junijem po telefonu anketiral tudi približno 1000 volivcev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!