Nenavadna odločitev: bogata ženska presenetila z oporoko

Magazin 02. Feb 202409:23 2 komentarja
leteči evro bankovci denar leti pada z neba
PROFIMEDIA

Ta nenavadna zgodba je sprožila razpravo o družinski dinamiki in praksah dedovanja na Kitajskem.

Ni skrivnost, da pes velja za človekovega najboljšega prijatelja, ljudje pa svoje hišne ljubljenčke pogosto obravnavajo kot enakopravne člane družine.

Lastnica iz Kitajske pa je šla še korak dlje. Odločila se je, da bo dva milijona evrov premoženja v celoti zapustila svojim ljubljenčkom, otrokom pa ni namenila niti centa, poroča Daily Mail.

Starejša ženska iz Šanghaja Liu je iz oporoke povsem izključila svoje otroke, saj trdi, da so jo na stara leta zanemarjali.

Povedala je, da so ji hišni ljubljenčki nudili družbo v času osamljenosti, medtem ko je ni obiskal nihče od njenih otrok, niti ko je bila hudo bolna. “Zato ni presenetljivo, da mi hišni ljubljenčki pomenijo več kot lastni otroci,” je dodala.

A kot poroča časnik South China Morning Post, je bila za skrbnika zapuščine imenovana lokalna veterinarska klinika, ker so se pojavila pravna vprašanja o prenosu finančnih sredstev na živali.

Liu je povedala, da so ji bili v oporo le psi in mačke, zato želi, da se denar, ko umre, uporabi le za oskrbo njenih živali in njihovih potomcev.

Čeprav je pravna veljavnost takšne rešitve v kitajski zakonodaji vprašljiva, je uradnik Čen Kaj iz državnega centra za registracijo oporok v Pekingu razložil, da obstajajo “alternative za rešitev tega problema”.

“Trenutna oporoka Liu je ena od načinov, vendar bi ji svetovali, naj imenuje osebo, ki ji zaupa, da bo nadzirala veterinarsko kliniko, da se zagotovi ustrezna oskrba živali,” je povedal.

Primer ni osamljen

Ta nenavadna zgodba je sprožila razpravo o družinski dinamiki in praksah dedovanja na Kitajskem. To namreč ni prvi primer, da so lastniki hišnih ljubljenčkov denar zapustili svojim kosmatim prijateljem.

Newyorška nepremičninska milijarderka Leona Helmsley je svojemu maltežanu z imenom Trouble (Težava) zapustila 12 milijonov dolarjev (približno 11 milijonov evrov). Helmsley, ki je umrla leta 2007, je del svojega premoženja zapustila psu, bratu in dvema od štirih vnukov, medtem ko sta bila dva prikrajšana za dediščino.

Kasneje sta oporoko izpodbijala, ker sta bila “iz njima neznanih razlogov” izključena iz nje. Trdila sta, da njuna babica ni bila pri zdravi pameti, ko je dve leti pred smrtjo zaradi odpovedi srca sestavila oporoko.

Podobno je po podatkih Guiness World Records nemška grofica Karlotta Liebenstein ob smrti leta 1992 svoje 290 milijonov evrov vredno premoženje zapustila svojemu psu Guntherju IV. in njegovim potomcem.

Daily Mail piše še, da je tudi britanski modni oblikovalec Alexander McQueen svojim trem angleškim bulterierjem zapustil 50.000 funtov (60.000 evrov).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje