Tajvan: Kitajska izvedla največji vojaški zračni vdor doslej

Svet 26. Dec 202212:38 5 komentarjev
bombnik, letalo
Fotografija je simbolična (Vir: PROFIMEDIA)

Več kot 70 bojnih in brezpilotnih letal je v zadnjih dneh vstopilo v območje zračne obrambe Tajvana, po poročanju tamkajšnjih medijev gre za največji vdor kitajskih vojaških leta doslej.

Tajvan je danes Kitajsko obtožil, da je v zadnjih dneh izvedla enega največjih vdorov v območje njegove zračne obrambe, v katerem naj bi bilo po podatkih tajvanskega obrambnega ministrstva udeleženih 47 vojaških letal. V zadnjih dneh je Kitajska organizirala letalske vaje, v katerih je sodelovalo 74 bojnih letal. Letala naj bi prečkala Tajvansko ožino – neuradno mejo med Kitajsko in Tajvanom.

Predstavniki Sveta za celinske zadeve, najvišjega tajvanskega organa za oblikovanje politike do Kitajske, so na zasedanju parlamenta izrazili “veliko nezadovoljstvo” zaradi zadnjih vdorov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajske oblasti so sicer v nedeljo sporočile, da izvajaj obsežne vojaške vaje okoli Tajvana kot odgovor na provokacije Tajvana in Združenih držav Amerike (ZDA). Razmere ob Tihem oceanu so se zapletle po obisku Tajvana predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi. Kitajska se je na ta obisk odzvala s takrat največjimi vojaškimi vajami v morjih okoli Tajvana in tudi blokirala nekaj trgovine z otokom.

Peking je pod predsednikom Ši Džinpingom povečal vojaški, diplomatski in gospodarski pritisk na Tajvan, ena od taktik pritiska, ki jo Kitajska vse pogosteje uporablja, pa so vdori na območje tajvanske zračne obrambe, ki sicer sega tudi na del celine, poroča AFP. Letos so zabeležili več kot 1700 takšnih vdorov, medtem ko jih je bilo lani 969. Tajvansko obrambno ministrstvo je navedlo, da je leta 2020 zabeležilo približno 380 vdorov.

Kitajska ni navedla števila letal, ki so bila mobilizirana za zadnje vaje niti natančne lokacije manevrov.

Tajvan ima lastno vlado od leta 1949, a Kitajska otok dojema kot del svojega ozemlja in ostro nasprotuje vsakršnim uradnim stikom med Tajpeijem in drugimi državami. Kitajska, ki si lasti suverenost nad otokom, Tajvan sicer obravnava kot uporniško provinco in ne izključuje uporabe sile, da bi dosegla “ponovno združitev” s celino.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje