Tajvan obiskala kitajska delegacija

Svet 18. Feb 202317:42 2 komentarja
Kitajska delegacija obiskala Tajvan
Carlos Garcia Rawlins/REUTERS

Kitajska delegacija je prvič po letu 2020 obiskala Tajvan. Skupina si bi ogledala festival lampijonov ob praznovanju lunarnega novega leta ter kulturne objekte. Obisk spremljajo protesti.

Skupina uradnikov iz Šanghaja je danes prispela na obisk na Tajvan. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP gre za prvi obisk kake kitajske delegacije na otoku po letu 2020. Obisk je spremljal protest več deset aktivistov.

Nekateri demonstranti, zbrani pred letališčem v Taipeiju so držali napise “Tajvan, Kitajska, ločeni državi” v znak protesta proti politiki Pekinga, po kateri je Tajvan del Kitajske.

Šestčlanska delegacija ob prihodu na letališče ni dajala izjav za medije. Gostitelj kitajske delegacije, mestne oblasti v Tajpeju, je sporočil, da si bo skupina v okviru tridnevnega obiska ogledala festival lampijonov ob praznovanju lunarnega novega leta ter kulturne objekte.

Tajvanu, ki ima lastno vlado od konca kitajske državljanske vojne leta 1949, nenehno grozi invazija Kitajske, ki ima otok za del svojega ozemlja. Pod predsednikom Ši Džinpingom je Peking okrepil vojaški, diplomatski in gospodarski pritisk na Tajvan.

protesti ob prihodu kitajske delegacije na tajvan
Carlos Garcia Rawlins/REUTERS

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje