Tajvan pripravljen storiti vse za obrambo pred Kitajsko

Svet 31. Avg 202212:54 1 komentar
Tajvan in Kitajska
Foto: Dado Ruvic/REUTERS

Tajvansko obrambno ministrstvo je danes sporočilo, da so nedavne kitajske vojaške vaje ogrozile status quo v Tajvanski ožini. Ob tem so poudarili, da je Tajvan pripravljen storiti "vse, kar bo treba" za svojo obrambo pred Kitajsko, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Še naprej bomo branili svojo nacionalno varnost in naredili vse, kar bo treba, da bi zaščitili svoje domove, svoje družine in svojo suverenost,” je poudaril tiskovni predstavnik tajvanskega obrambnega ministrstva Li Fang Sun.

Kitajska vojska je po obisku predsednice ameriškega kongresa Nancy Pelosi v začetku avgusta okoli Tajvana izvedla več manevrov, kasneje so sledile obsežne vaje kitajske mornarice in zračnih sil.

Nad tajvanskim otokom Kinmen so nedavno opazili kitajske brezpilotne letalnike. Tajvanska vojska je v torek zvečer sporočila, da je proti njim izstrelila opozorilne strele. Po poročanju tujih tiskovnih agencij gre za prvi tovrstni incident v času vse večjih napetosti med Tajvanom in Kitajsko.

Tajvanska predsednica Caj Ing Ven je v torek ob obisku vojaškega oporišča na otoku Penghu dejala, da je vojski ukazala, naj odločno odgovori na provokacije Kitajske. Ob tem je zagotovila, da Tajvan ne bo izzval ali začel vojne s Kitajsko, ki sicer otok dojema kot del svojega ozemlja in ostro nasprotuje vsakršnim uradnim stikom med Tajpejem in drugimi državami.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje