Talibani prepovedali urejanje brad v provinci Helmand

Svet 26. Sep 202121:04 0 komentarjev
Brivec v Afganistanu
Profimedia

Talibani so frizerjem v afganistanski provinci Helmand prepovedali britje ali striženje brad z obrazložitvijo, da gre za kršitev njihove interpretacije šeriatskega prava.

Talibanska verska policija je sporočila, da bo kaznovan vsak, ki bo kršil pravilo o britju brad – to je namreč po šeriatskem pravu prepovedano. Ta ukaz so izdali v provinci Helmand, nekaj brivcev v Kabulu pa je prejelo podobna navodila, poroča BBC.

“Nihče se nima pravice pritožiti,” je pisalo na obvestilu, ki je viselo na številnih salonih v južni provinci Helmand.

Frizer, ki ima enega izmed največjih salonov v Kabulu, je za BBC povedal, da je prejel klic nekoga, ki se mu je predstavil kot vladni uradnik. Naročili so mu, naj “neha slediti ameriškim trendom”.

Ko so talibani vladali prvič, med letoma 1996 in 2001, so vztrajali, da morajo moški nositi brade, prepovedali pa so vpadljive pričeske. Pozneje so Afganistanci pogosto obiskovali salone, da bi bili videti bolj modno.

“Frizerski saloni in brivci postajajo praktično prepovedani. To je bila moja služba zadnjih 15 let in mislim, da ne bom mogel nadaljevati,” je brivec, ki je želel ostati neimenovan, povedal za BBC.

Drug brivec v mestu Herat na zahodu države je dejal, da uradnega ukaza ni prejel, a je sam od sebe nehal ponujati striženje brad. “Stranke ne želijo več, da jim pristrižem brade, saj nočejo biti tarča talibanov na ulicah. Želijo se vklopiti in izgledati kot oni.”

Od prevzema oblasti prejšnji mesec talibani vodijo kaznovalno politiko do svojih nasprotnikov in uvajajo pravila šeriatskega prava. V soboto so ustrelili štiri domnevne ugrabitelje in njihova trupla obesili na ulicah province Herat.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!