Talibani ženskam prepovedali študij

Svet 20. Dec 202220:30 1 komentar
Kabul
Stringer/REUTERS

Talibani so še dodatno omejili dostop Afganistank do izobraževanja. Do slej so omejili vpis v srednje šole in določili študijske programe, na katere se ženske niso mogle vpisati. Zdaj pa je minister za visoko šolstvo sporočil, da univerze za ženske zapirajo svoja vrata.

Talibani so še bolj omejili pravice žensk v državi, prepovedali so jim namreč izobraževanje na univerzah. Minister za visoko šolstvo Neda Mohamad Nadim je po poročanju BBC sporočil, da ukrep velja do nadaljnjega. Pričakuje se, da bo v veljavo stopil takoj. Prepoved velja za vse zasebne in javne univerze.

S tem Afganistan še dodatno omejuje dostop žensk do formalnega izobraževanja, do sedaj so bile izključene iz večine srednjih šol. Pred tremi meseci je na tisoče deklet in žensk po vsem Afganistanu opravljalo sprejemne izpite za univerze.

Že do zdaj pa je bilo močno omejeno, kaj so ženske sploh lahko študirale. Prepovedani so jim bili študiji veterinarstva, inženirstva, ekonomije in kmetijstva, omejen pa je bil tudi študij novinarstva. Po tem, ko so lani talibani prevzeli oblast, so univerze ločile učilnice in vhode za študente in študentke. Ženske so lahko poučevale le profesorice ali starejši moški. Številni akademiki so po lanskem umiku zahodnih sil iz države zbežali.

“Uničili so edini most, ki bi me lahko povezal z mojo prihodnostjo”

V odzivu na novo prepoved je ena izmed študentk za BBC povedala, da se ji zdi, da se talibani bojijo žensk in njihove moči. “Uničili so edini most, ki bi me lahko povezal z mojo prihodnostjo,” je dejala. “Kako se lahko odzovem? Verjela sem, da lahko študiram in spremenim svojo prihodnost ali vnesem luč v svoje življenje, a so to uničili,” je rekla.

Druga ženska pa je dejala, da nadaljevanje izobraževanja po tem, ko so oblast prevzeli talibani, povezano s prevelikimi težavami. “Borile smo se s svojimi brati, očeti, družbo in celo z vlado,” je povedala. “Bila sem vsaj srečna, da bom lahko končala univerzo in uresničila svoje sanje. Toda kako naj se zdaj prepričam?” se sprašuje.

Afganistan je bil v zadnjih desetletjih močno odvisen od tuje pomoči. Po tem, ko talibani niso dovolili vpisa deklet v srednje šole, so agencije močno zmanjšale finančno pomoč afganistanskemu izobraževalnemu sektorju. Številni učitelji zato več mesecev niso prejeli plačila.

ZDA in zahodne države izboljšanje položaja žensk postavile kot pogoj za uradno priznanje talibanske vlade. Kljub temu, da so po prevzemu oblasti avgusta lani obljubili mehkejša pravila, so talibani dejansko močno omejili pravice žensk. Dekleta in ženske so večinoma izključene iz javnega življenja. Tudi srednje šole od sedmega razreda dalje so od menjave oblasti zaprte za dekleta. V Kabulu je ženskam od prejšnjega meseca prepovedano obiskovati tudi javne parke in telovadnice. Talibani kljub mednarodnim kritikam vztrajajo pri svoji politiki. (STA)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje