Tehnološki velikan napovedal prevajanje klicev v živo

Digitalno 10. Nov 202318:16 5 komentarjev
samsung
PROFIMEDIA

Fotoaparat v žepu, internet na dosegu prstov. Kar se je še ne dolgo nazaj zdelo kot znanstvena fantastika ali prizor iz domišljijskega filma, postaja realnost. Ena izmed teh funkcij, ki deluje, kot da prihaja naravnost iz prihodnosti, je sprotno prevajanje telefonskih klicev. A bi se lahko udejanjila že v začetku prihodnjega leta.

Samsung je za prihodnje leto napovedal storitev sprotnega prevajanja telefonskih klicev, ki bo temeljila na umetni inteligenci. Južnokorejski tehnološki velikan trdi, da bo z novo storitvijo komuniciranje v več jezikih tako enostavno kot “vklop podnapisov”.

Največji proizvajalec pametnih telefonov na svetu bo novo tehnologijo vključil v novi model paradne serije Galaxy, ki ga bodo po napovedih na trg poslali v začetku prihodnjega leta. Prevod bo na voljo v zvočni in besedilni obliki. Ni pa še znano, v koliko jezikih bo storitev na voljo.

Delovanje sprotnega prevajanja so pri Samsungu prikazali s skico. Na njej je videti angleško govorečo Newyorčanko in korejsko govorečo Seulčanko. Njun pogovor telefon sproti prevaja v oba jezika, obema pa vsebino posreduje v obliki sporočil. Ko sta omenili datum in uro, pa je naprava predlagal tudi dodajanje dogodka v koledar. “Galaxy AI nas bo približal, saj bodo odpravljene najpogostejše ovire za povezovanje. Komunikacija bo lažja in produktivnejša kot kdaj koli prej,” so zapisali v podjetju. Storitev ne bo pogojena s tem, da bi oba klicatelja uporabljala Samsungov telefon, so navedli.

samsung
Foto: Samsung

Odgovorili pa so tudi na pogosto skrb pri uporabi umetne inteligence: bo storitev varna in ali bodo pogovori ostali zasebni? Pogovori bodo shranjeni na napravah in ne v oblačnih storitvah. “Galaxy AI lahko zaupate, da zasebni pogovori nikoli ne bodo zapustili telefona,” so zapisali.

Bo nekaj sekundni zamik povzročal težave?

Po navedbah analitikov bi bilo sprotno prevajanje telefonskih klicev velik dosežek in pomemben mejnik v tehnološkem razvoju. Ob tem pa se pojavljajo številni dvomi o kakovosti storitve, vsaj v začetni fazi. Med drugim bi težave lahko povzročal nekajsekundni zamik, znano pa ni niti, s čigavim oziroma kakšnim glasom bo naprava predvajala prevedeno vsebino.

Gre za nov korak v Samsungovem razvoju storitev na osnovi umetne inteligence. Družba sodi med tehnološke velikane, ki temu področju namenjajo najobsežnejše naložbe. Napovedala je, da bo umetno inteligenco vključila v številne naprave, ki jih bo v “bližnji prihodnosti” poslala na trg.

“Tehnologija mobilnih telefonov ima neverjetno moč, da ljudem po svetu omogoča povezovanje, produktivnost, ustvarjalnost in še kaj,” je ob napovedi poudaril vodja Samsungovega sektorja za raziskave in razvoj pametnih telefonov Čoj Von Džun. “Vgrajena generativna umetna inteligenca bo za vedno spremenila način, kako dojemamo naše telefone,” je poudaril

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje