Tesla in Musk napovedala na milijone humanoidnih robotov

Svet 01. Okt 202212:59 0 komentarjev
Tesla
PROFIMEDIA

Tesla je predstavila prototip humanoidnega robota, za katerega pravi, da bi lahko postal produkt prihodnosti podjetja. Podjetje načrtuje množično proizvodnjo tovrstnih robotov, uporabljali pa bi jih tudi v proizvodnji.

Izvršni direktor podjetja Tesla in najbogatejši Zemljan Elon Musk je v petek predstavil prototip humanoidnega robota Optimus. Musk je napovedal, da bo Tesla v prihodnje proizvedla in prodala na milijone Optimusov, katerih cena bo predvidoma okoli 20.000 evrov, piše tiskovna agencija Reuters.

Prvi mož Tesle je na predstavitvi dejal, da bodo prva naročila za robote sprejeli v treh do petih letih. Prodaja humanoidnih robotov bo, če bo razvoj sledil načrtom, množična, in bi morda celo lahko presegla prihodke podjetja od prodaje električnih vozil. Robote naj bi preizkušali tudi v Teslinih tovarnah.

Prav uporaba humanoidnega robota v proizvodnji bo po Reutersovih navedbah Teslinega Optimusa ločila od robotov, katerih prototipe so ustvarili drugi proizvajalci avtomobilov, med njimi Toyota in Honda.

Prototip humanoidnega robota so razkrili v Teslinih prostorih v kalifornijskem Palo Altu. Robot, ki so ga sicer razvili februarja, se je na odru pridružil Musku. Občinstvu v dvorani je pomahal, prav tako pa so prikazali posnetek, v katerem robot opravlja preproste naloge, kot sta zalivanje rastlin in prenašanje škatel.

Tesla
PROFIMEDIA

Po Muskovih besedah bo Optimus zares sposoben hoditi v nekaj tednih. Njegov petkov korak je bil še tog, je pa, kot Muskove besede navaja CNN, prvič deloval brez pripomočkov, s katerimi preprečujejo morebiten padec in posledične poškodbe robotov.

“Še vedno moramo postoriti veliko dela, da bi izboljšali Optimusa,” je komentiral Musk in menil, da bo robot “neverjeten v petih ali desetih letih”. Za razliko od obstoječih humanoidnih robotov, ki jim po Muskovih besedah “manjkajo možgani” in zmožnost, da sami rešujejo probleme, bo Otimus “izjemno sposoben robot”. Množična uporaba robotov ima, tako Musk, potencial za “transformacijo civilizacije” in ustvarjanje “prihodnosti obilja, namesto prihodnosti revščine”.

Glede na preteklo poslovanje Tesle obstaja dvom, da bo podjetju uspelo uresničiti obljubo in zagotoviti, da bo cena robota okoli 20.000 evrov. Kot navaja CNN, so v podjetju obljubili, da bo avtomobil Model 3 na voljo za približno 35.000 evrov, a obljube niso uresničili – vozilo je bilo po tej ceni dostopno le res kratek čas in še to ne neposredno preko Tesline spletne strani.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

#related-news_1

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!