Tragedija na nogometnem stadionu v Indoneziji: Nogometaši so uničeni

Svet 04. Okt 202208:35
Javier Roca
REUTERS

Po tragediji na nogometnem stadionu v Indoneziji, v kateri je umrlo 125 ljudi, je trener Areme Malanga poročal o šokantnih slikah v garderobi. "Igralci so uničeni," je po poročanju New York Timesa dejal Javier Roca. "Bili so priče prvi smrti v garderobi. Nato drugi, tretji, četrti."

Čilski trener Areme Javier Roca je na žalni slovesnosti vodil nogometaše in druge uradne osebe kluba, ki so se poklonili mrtvim. Oblečena v črno se je ekipa zbrala pri kipu levje glave pred stadionom Kanjuruhan. Igralci so okoli kipa posuli cvetne liste vrtnic in skupaj molili.

“Sem smo prišli kot ekipa in prosili za odpuščanje družine, ki jih je prizadela ta tragedija, tiste, ki so izgubili svoje ljubljene, ali tiste, ki se še vedno zdravijo v bolnišnici,” je dejal Roca.

“Ko sem se vrnil v garderobo, je v njej že vladal kaos,” se je tragičnih dogodkov spominjal Roca. “Veliko ljudi je imelo težave z dihanjem. Navijač je umrl na rokah igralca.”

Nekatere žrtve, ki so jih videli, so bili otroci, ki niso mogli dihati, je dogodke opisoval Roca.

Da je nekaj zelo narobe, ugotovil šele na novinarski konferenci

Trener je ugotovil, da je nekaj zelo narobe, šele po novinarski konferenci, ko so ga zaradi solzivca boleli oči in grlo. V garderobi je nato zgroženo opazoval, kot je dejal, kako so hudo poškodovane navijače odpeljali na zdravljenje, poskušali pa so jim pomagati tudi igralci.

V stampedu na otoku Java na stadionu Kanjuruhan je v soboto zvečer po tekmi med Arema – Persebaya umrlo najmanj 125 ljudi, med njimi 33 mladoletnih, okoli 300 pa je bilo poškodovanih.

Po tekmi so izbruhnili izgredi, zaradi česar je policija uporabila velike količine solzivca. Nastal je popoln kaos, ljudje so bežali na vse strani. Oblasti so vodjo policije mesta Malang Ferlija Hidayata že razrešile s položaja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Nogomet je nogomet. Lahko zmagaš, izgubiš, remiziraš. Enega rezultata tekme ni vredno plačati z življenji ljudi, kaj šele več kot stotimi ljudmi,” je še dejal Roca.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.