Tretji raketni preizkus Pjongjanga v sedmih dneh

Svet 30. Jan 202408:34 0 komentarjev
Severna Koreja izstrelila rakete
Kim Jong Un si je ogledal izstrelitev v nedeljo (Foto: PROFIMEDIA)

Severna Koreja je z zahodne obale znova izstrelila več vodenih raket. To je tretji raketni preizkus v zadnjem tednu. Južna Koreja aktivnosti svoje severne sosede pozorno spremlja.

Po navedbah južnokorejske vojske so rakete poletele proti morju med Korejskim polotokom in Kitajsko. “Naša vojska tesno sodeluje z ZDA (…) ter pozorno spremlja dejavnosti Severne Koreje,” je v izjavi sporočil štab vojske in dodal, da obveščevalne službe ZDA in Južne Koreje opravljajo podrobno analizo izstrelitve.

Severna Koreja je v ponedeljek potrdila, da je v nedeljo s podmornice izstrelila dve vodeni raketi tipa pulhwasal-3-31, ki naj bi predstavljali novo generacijo strateških manevrirnih izstrelkov.

Izstrelitev je spremljal tudi severnokorejski voditelj Kim Džong Un. Še eno izstrelitev vodenih raket je Pjongjang opravil minulo sredo.

Severna Koreja izstrelila rakete Severna Koreja izstrelila rakete
Kim Jong Un si je ogledal izstrelitev v nedeljo (Foto: PROFIMEDIA)
Severna Koreja izstrelila rakete Severna Koreja izstrelila rakete
Foto: PROFIMEDIA

V nasprotju z balističnimi testiranje vodenih raket v skladu s trenutnimi sankcijami ZN proti Pjongjangu ni prepovedano. Manevrirni izstrelki imajo sicer običajno reaktivni pogon in letijo nižje od bolj izpopolnjenih balističnih raket, zato jih je težje odkriti in prestrezati.

Odnosi med Korejama se v zadnjem času močno zaostrujejo. V zadnjih dveh letih je Severna Koreja znatno povečala število preizkusov raket in vodenih izstrelkov ter okrepila retoriko proti Južni Koreji in ZDA. Obe strani sta tudi opustili ključne sporazume za zmanjšanje napetosti in okrepili varnost na meji. ZDA in Južna Koreja so medtem okrepile vojaško sodelovanje in izvedle že več skupnih vojaških vaj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!