Trije Hrvati čez mejo skušali prepeljati radioaktivne dele strelovoda

Črna kronika 07. Mar 202312:05 0 komentarjev
N1/simbolična slika

Srbska policija je v soboto ustavila in aretirala tri hrvaške državljane, ki so čez mejni prehod med Srbijo in Hrvaško poskušali prepeljati radioaktivne dele. Pristojni so ugotovili, da so v avtomobilu prevažali dele starega strelovoda. Na prisotnost radioaktivnih elementov v avtomobilu so policijo opozorili senzorji na meji.

Srbska policija je ugotovila, da so trije aretirani hrvaški državljani v avtomobilu s tujo registrsko oznako iz Hrvaške v Srbijo poskušali prepeljati radioaktivni vrh oziroma glavo starega strelovoda.

Ob prehodu avtomobila čez mejni prehod Bezdan v Srbiji so se 4. marca namreč oglasili senzorji, ki so zaznali visoko raven sevanja in prisotnost nevarne količine radioaktivnih elementov. Policisti so avtomobili takoj ustavili, pri pregledu pa v prostoru za rezervno kolo odkrili vrh starega strelovoda. Vsi trije potniki so osumljeni kaznivega dejanja vnosa nevarnih snovi v Srbijo in nedovoljenega predelovanja, odlaganja in skladiščenja nevarnih snovi. Pred tožilstvo bodo stopili v srbskem mestu Sombor, do takrat pa ostajajo v priporu.

Radioaktivni material je prevzelo in uskladiščilo javno podjetje Nuklearni objekti Srbije, ki je nosilec licence za skladiščenje radioaktivnih odpadkov, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. V podjetju so zagotovili, da ne predstavlja več nevarnosti za zdravje prebivalcev.

Kot je za N1 Beograd pojasnil fizik Tonči Tadić, gre verjetno za vrh starega strelovoda, kakršni na Hrvaškem niso več v rabi. V preteklosti so verjeli, da lahko emisije radioaktivnega vrha povzročijo ionizacijo zraka, s tem pa povečajo verjetnost, da strela udari na točno to mesto. Po pojasnilih fizika strelo “privabita” višina in kovinska konica, ne radioaktivnost, ki se ob udaru strele prenese po celotni stavbi.

“Največja zdravstvena posledica je ta, da so bedasti”

Po prijavi incidenta so pristojne službe potrdile prisotnost radioaktivnih elementov v avtomobilu, na območju mejnega prehoda pa so zaznali tudi sevanje. Po neuradnih informacijah N1 Beograd naj bi policisti in cariniki, ki so bili takrat v izmeni, morali zavreči svoje uniforme in se oglasiti pri zdravniku, ki bi ocenil njihovo zdravstveno stanje. Znakov posledic sevanja na devetih policistih, ki so na mejnem prehodu Bezdan odkrili del strelovoda, niso odkrili, je za Tanjug pojasnil direktor beograjskega inštituta za medicino dela Aleksandar Milovanović.

Na vprašanje novinarjev, kakšne pa so lahko posledice za trojico, ki je prevažala nevarne dele starega strelovoda, je fizik Tadić odgovoril, da je zanje največja zdravstvena posledica “to, da so bedasti”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!