Tropska nevihta Elsa na poti do ZDA zahtevala tri življenja

Svet 05. Jul 202112:03 > 12:13 0 komentarjev
St. Vincent, Elsa
Robertson S. Henry/REUTERS

Tropska nevihta Elsa, ki se premika proti zahodni obali ZDA, je doslej zahtevala tri življenja. Trenutno je najbolj ogrožena osrednja Kuba.

Tropska nevihta Elsa je včeraj prizadela Jamajko in Kubo, potem ko je na poti prek Karibov zahtevala tri življenja. Elsa, ki je iz orkana oslabela v nevihto, se pomika proti ZDA, na njeni poti pa se oblasti bojijo poplav, plazov in uničujočih sunkov vetra, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Zaradi nevihte so prav tako nadzorovano porušili stanovanjsko stavbo v mestu Miami Surfside, ki se je delno zrušila 24. junija.

Na južni obali Dominikanske republike je v soboto umrl 15-letnik, ko se je nanj porušila stena; podobno usodo je v mestu Bani doživela 75-letna ženska. Tretja osebja je umrla v otoški državi Sveta Lucija, kjer je po navedbah lokalnih oblasti močan veter poskrbel za izpade elektrike in oskrbe z vodo. Več sto domov je bilo menda poškodovanih tudi na Barbadosu.

Havana, Kuba
Alexandre Meneghini /REUTERS

Včeraj zvečer je veter, ki ga je s sabo prinesla Elsa, pihal s hitrostjo do 95 kilometrov na uro, je poročal ameriški center za spremljanje orkanov (NHC). Dotlej so tako oblasti na Jamajki in delih Kube že umaknile opozorila zaradi tropske nevihte. Ostajajo pa opozorila v veljavi v drugih delih Kube in tudi Floride, katere zahodni del naj bi Elsa dosegla jutri. Trenutno je najbolj ogrožena osrednja Kuba, kjer naj bi obali grozilo visoko plimovanje, nekateri drugi predeli pa naj bi bili ogroženi zaradi hudourniških poplav in plazov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!