Trump svari guvernerja Floride, naj leta 2024 ne kandidira za predsednika

Svet 09. Nov 202210:19 3 komentarji
Donald Trump
Profimedia

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump je posvaril guvernerja Floride Rona DeSantisa, naj leta 2024 ne kandidira za predsednika ZDA, češ da bo to škodovalo republikanski stranki. "Mislim, da bi naredil napako. Mislim, da volilcem to ne bi bilo všeč," je Trump dejal za Fox News. Zagrozil je, da bo o 44-letniku izdal neprijetne informacije, vendar ni navedel podrobnosti.

Pričakovati je, da bosta tako nekdanji ameriški predsednik Donald Trump kot guverner zvezne države Florida Ron DeSantis napovedala kandidaturo na predsedniških volitvah leta 2024 in tako postala tekmeca za nominacijo republikancev.

“Ne vem, ali bo kandidiral. Če bo kandidiral, bi se lahko hudo ranil. Resnično verjamem, da bi se lahko hudo ranil,” je po poročanju BBC povedal Trump in nadaljeval: “Mislim, da to ne bi bilo dobro za stranko.”

Nekdanji ameriški predsednik je napovedal, da bo v primeru DeSantisove kandidature razkril “stvari, ki niso preveč laskave”, saj da o njem ve več kot kdorkoli, “razen morda njegove žene”. Podrobnosti sicer ni navedel, je pa Trump številnim tekmecem že v preteklosti grozil z objavo zanje škodljivih informacij.

Kasneje je svojega morebitnega nasprotnika opisal kot “fajn fanta” in zanikal kakršenkoli spor med njima. “Med nama ni prepirov, v anketah vodim,” je povedal.

Ron DeSantis je v politiki razmeroma novinec. Nacionalno prepoznavnost je pridobil po tem, ko je leta 2019 postal guverner Floride. Velja za zagovornika konservatizma, mnogi pa ga vidijo kot najverjetnejšega kandidata za Trumpovo zamenjavo. Na torkovih guvernerskih volitvah je bil na Floridi ponovno izvoljen, ko je brez težav premagal nekdanjega guvernerja Charlieja Christa. Slednji je bil v preteklosti republikanec, nato pa je zamenjal stranko.

Ta zmaga bi lahko služila za izhodišče za objavo predsedniške kandidature leta 2024, zanj pa je glasoval tudi Trump sam.

Guverner je o kandidaturi za predsednika ZDA sicer še redkobeseden, Trump pa je medtem napovedal, da bo 15. novembra objavil veliko novico.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje