Trump v tekmi za predsednika predstavniškega doma kongresa podprl Jima Jordana

Svet 06. Okt 202319:20 0 komentarjev
Kevin McCarthy
Kevin McCarthy (Foto: Jonathan Ernst/REUTERS)

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je danes na svojem družbenem mediju Truth Social sporočil, da v tekmi za novega predsednika predstavniškega doma zveznega kongresa podpira republikanca iz Ohia Jima Jordana, ki je po odstavitvi Kevina McCarthyja prvi naznanil kandidaturo za položaj.

Predstavniški dom kongresa je na pobudo floridskega kongresnika republikanca Matta Gaetza v torek odstavil McCarthyja, ki je potem izjavil, da več ne bo kandidiral. Gaetz je predlog za odstavitev vložil, ker je Kevin McCarthy privolil v kompromis z demokrati glede predloga zakona o začasnem podaljšanju proračunskega financiranja agencij zvezne vlade. Kljub temu so vsi demokrati skupaj z osmimi republikanci glasovali za odstavitev.

Takoj po odstavitvi so se začela ugibanja o tem, da bi lahko položaj prevzel bivši predsednik Donald Trump, ki je sicer vodilni republikanski kandidat za strankarsko nominacijo za predsedniške volitve leta 2024. Trump v začetku tedna novinarjem na sodišču v New Yorku, kjer proti njemu poteka sodni postopek zaradi poslovnih prevar, ni povsem zavrnil te možnosti, za Fox News pa je izrazil pripravljenost za začasen prevzem funkcije.

Položaj predsednika predstavniškega doma lahko prevzame tudi nekdo, ki ni njegov član, vendar pa poslovnik določa, da ne morejo imenovati kandidata, proti kateremu je bila vložena kazenska obtožnica. Republikanci bi morali s svojo tesno večino tako najprej spremeniti poslovnik.

Ameriški mediji so poročali, da bo Trump prihodnji teden v času volitev predsednika predstavniškega doma obiskal kongres, vendar pa CNN danes poroča, da se to ne bo zgodilo. Zgodaj zjutraj je Trump na družbenem mediju objavil, da bo Jordan odličen predsednik predstavniškega doma in uživa njegovo podporo. 59-letni Jordan je predsednik odbora za pravosodje in eden pobudnikov ustavne obtožbe proti predsedniku ZDA Joeju Bidnu.

Kandidaturo je doslej naznanil tudi vodja republikanske večine v predstavniškem domu Steve Scalise. Največja razlika med njim in Jordanom je v tem, da Jordan nasprotuje nadaljevanju ameriške vojaške pomoči Ukrajini, Scalise pa jo podpira. Za kandidaturo se lahko prijavi še več kandidatov.

O kandidatu se morajo poenotiti republikanci, ki imajo v 435-članskem predstavniškem domu z 221 sedeži tesno večino. Demokrati nameravajo glasovati proti republikanskim kandidatom tako, kot so januarja, ko je McCarthy za izvolitev potreboval kar 15 krogov glasovanj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!