Trump znova na zaslišanju v New Yorku, privržence pozdravil z dvignjeno pestjo

N1 video 13. Apr 202319:44 0 komentarjev
Donald Trump
Mike Segar/REUTERS

Z dvignjeno pestjo je nekdanji ameriški predsednik Donald Trump prispel v pisarno generalne tožilke v New Yorku, kjer se zagovarja zaradi svojih poslovnih praks. Tožilstvo Trumpu in njegovim bližnjim očita desetletne manipulacije. Napačno naj bi prikazovali svoje premoženje, na ta način pa naj bi lažje prišli do posojil in plačevali nižje davke. 

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump je prišel na zaslišanje v pisarno generalne tožilke zaradi svojih poslovnih praks v New Yorku.

Newyorška generalna tožilka Letitia James nekdanjemu predsedniku, njegovemu podjetju in trem otrokom Donaldu mlajšemu, Ericu in Ivanki očita, da so napačno prikazovali svoje premoženje, na ta način pa – da naj bi lažje prišli do posojil in plačevali nižje davke.

Pred zaslišanjem ni dajal izjav, je pa prihod komentirala njegova odvetnica Alina Habba, piše Associated Press (AP). “Donald Trump ni le pripravljen, ampak željan pričanja pred generalno državno tožilko,” je povedala Hebba. Dodala je, da Trump trdno stoji za svojimi navedbami ter da ničesar ne prikriva. “Veseli ga, da bo tožilko podučil o izjemnem uspehu svojega večmilijardnega podjetja,” tako AP povzema Habbo.

Trump je sicer kazensko ovadbo na družbenih omrežjih označil za “smešno. Tako kot vse drugo, kar mi očitajo. Gre le za vmešavanje v predvolilno kampanjo”.

Nekdanji predsednik se je na sodišče odpravil okoli devete ure zjutraj po lokalnem času, novinarje pa je “pozdravil” z dvignjeno pestjo. Pred pisarno državne tožilke se je zbrala peščica njegovih podpornikov, ki so v rokah nosili transparente z napisi, kot so: “Nihče ni nad zakonom”, piše Reuters.

Trumpa, ki se poteguje za republikansko nominacijo na predsedniških volitvah leta 2024, bodo izprašali o njegovih poslovnih praksah. V kazenski ovadbi tako nekdanjemu predsedniku kot njegovim bližnjim očitajo desetletno manipuliranje z vrednostmi nepremičnin in svojim premoženjem za pridobitev ugodnih posojil in davčnih olajšav.

donald trump, sodišče donald trump, sodišče
Brendan McDermid/REUTERS
donald trump, sodišče donald trump, sodišče
Brendan McDermid/REUTERS

Kazenska ovadba torej ni povezana z zgodovinsko obtožnico. Pred dnevi je namreč velika porota v New Yorku potrdila obtožnico proti Donaldu Trumpu zaradi plačila za molk pornozvezdnici Stormy Daniels med predvolilno kampanjo 2016. Trump je s tem postal prvi obtoženi nekdanji predsednik v ameriški zgodovini. Očitajo mu tudi ponarejanje poslovnih dokumentov. Če bo spoznan za krivega, pa mu grozi več kot sto let zaporne kazni.

Tako je Trump prispel na zaslišanje:

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!